Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (378).

2017-01-12

Wraz z początkiem każdego nowego roku zadajemy sobie pytania o przyszłość. Zaglądamy do horoskopów, szukając w ruchu słońca, księżyca i gwiazd wskazówek jak wyjść naprzeciw marzeniom. Przyglądamy się astralnym żywiołom i znakom zodiaku. Tak było od wieków - ba - od tysięcy lat.
Ot, tak człecza… „przypadłość”, byle tylko była traktowana z... uśmiechem.
Babci Alinie wypadły w tych dniach dość pilne obowiązki, dlatego zapraszamy do odwiedzenia i przewertowania jednego z rozdziałów „Poradnika”, zatytułowanego „Za progiem marzeń”…
 
 Zobacz więcej ... 

MISTRZ KARPIA 2016.

2017-01-12


Poziom potraw jest z roku na rok jest coraz wyższy. Zauważalny jest wyraźny postęp. Coraz częściej pojawiają się zaskakujące smaki czy też połączenia produktów. Widać, że restauratorzy mają pasję, natomiast za mało potrafią mówić pozytywnie o sobie, o tym, co robią, opowiadać o swoich potrawach, chwalić się tym co najważniejsze - umiejętnościami, pasją, kulinarnym dziedzictwem - podsumował pierwszą część konkursu „Mistrz Karpia 2016” przewodniczący jury Zbigniew Koźlik.

 
 Zobacz więcej ... 

GOŁĄBKI KARGULI I PAWLAKÓW.

2017-01-11

Bardzo chętnie sięgamy po ten przepis zwłaszcza w czasie karnawału, bo smak tradycyjnej, kresowej potrawy daje sporo radości podniebieniu. Czarne gołąbki krużewnickie są firmowym daniem kuchni Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lubomierzu (dolnośląskie). Ich smak znają dobrze uczestnicy i goście Festiwalu Filmów Komediowych, któremu patronują bodaj najsłynniejsze komediowe postacie polskiego filmu:  Kazimierz Pawlak oraz Władysław Kargul (bohaterowie „Samych Swoich” przybyli na ziemie odzyskane z Krużewnik). Dodajmy, że potrawa ta została wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” już przed ośmiu laty.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (23).

2017-01-10

Moja Babcia mówiła, żeby zapisywać pogodę od św. Łucji (13.12) do Wigilii. Jaka pogoda w dany dzień, to taki będzie miesiąc w roku następnym. Starannie zapisałam w grudniu, „że jest piękny ranek, do godziny 12.00 duże halo wokół Słońca i wieje suchy, zimny wschodni wiatr”. No to trochę pogoda się sprawdza, resztę czas pokaże.
W „Tygodniku Powszechnym” czytam, że w innych rejonach Polski przepowiadają pogodę od Wigilii do Trzech Króli. Można i tak, można po swojemu
- pisze Lucyna Magierowska, spoglądając w błękit nieba nad Babią Górą.
 
 Zobacz więcej ... 

BAWIĄ SIĘ GÓRALE!!!

2017-01-09

Potrafią, oj potrafią, jak mało kto!!! Czas rozpoczęcia hulanek, trwających do północy poprzedzającej Popielec, wyznaczało zawsze Święto Trzech Króli. Dawniej karczmy - a było ich sporo - dudniły muzyką, aż gonty na dachach fruwały.
Hrubi (bogatsi, zasobniejsi) gazdowie nie żałowali grosiwa na okowitkę i dla muzykantów. W pracowitym roku był to jedyny czas, w którym można było sobie nieco pofolgować.
Tańcowano, śpiewano, jadano dużo i masno (tłusto), swatano, dobijano targów o morgi (pole), o żywinę (zwierzęta domowe). A kiedy z niejednego łba dobrze już się „kurzyło”, bitki były - że hej!!!
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (547).

2017-01-05

Trzej Królowie jadą z paradą
Jeden tojotą, ten trzeci ładą
A ten drugi gdzieś się zgubił
Kręcić się przy władzy lubił
Koło sejmu gdzieś się kręcił
Zawsze mówił, że go nęci !!!

Tak sobie mruczę, zamiast gwarzyć, nie mam na myśli konkretnego króla. Dziś każdy król. W biznesie, w lekramie, nawet Józek Król udaje króla, choć biedak i bezrobotny. Ale on przynajmniej wesoły… - pisze Wanda Czubernatowa.
 
 Zobacz więcej ... 

JAK PODEJMOWAĆ GOŚCI...

2017-01-05

...aby głodnymi nie byli? To odwieczny problemem pań domu (szczególnie mniej doświadczonych), szykujących się do podjęcia gości. Wszak nie tylko należy przygotować właściwe menu, ale również oszacować ile zasiadający przy stole powinni mieć na talerzach, by wychodząc chwalili nie tylko smaki, ale i akuratność wypełnienia nimi całego... jestestwa.
Jakbyśmy to dzisiaj rzekli „dać plamę” w karnawale - ciężki wstyd!!! Nic więc dziwnego, że w wielu książkach kucharskich, które ukazywały się na przełomie XIX i XX wieku, zagadnieniu ilości potraw poświęcano także należną mu uwagę.
 
 Zobacz więcej ... 

MIGDAŁOWY KRÓL.

2017-01-05

Wieczór Trzech Króli kończył obchody świąt Bożego Narodzenia, a zarazem tzw. święte wieczory.
Rozpoczynały się zapusty - staropolski karnawał trwający do Wielkiego Postu.
W XVI wieku bardzo popularną zabawą, odbywającą się w dniu Trzech Króli, było wybieranie „migdałowego króla”. Obyczaj ten przywędrował do Polski z Francji i Anglii, stając się w wielu domach ziemiańskich i mieszczańskich wyznacznikiem początku karnawału.
Na zakończenie wystawnej kolacji w tym dniu podawano placek lub tort migdałowy. Wieczorem przy zabawie roznoszono go z kawą, a komu dostał się migdał, ten musiał w zapusty tańcującą zabawę wyprawić.
 
 Zobacz więcej ... 

TRZEJ KRÓLOWIE.

2017-01-05

Święto Trzech Króli - jak popularnie nazywa się u nas kościelną uroczystość Trzech Mędrców-Magów - ma długą historię, choć nam kojarzy się już tylko z literami K+M+B i kolejnym numerem roku, wypisywanymi poświęconą kredą na drzwiach domów. Święty Mateusz w swej Ewangelii wspomina, jak to gdzieś daleko, na Wschodzie, betlejemska gwiazda wskazująca miejsce narodzin Bożej Dzieciny ukazała się trzem magom, czyli trzem mędrcom, jak poprzez Jerozolimę przywiodła ich do betlejemskiego żłobka. Ofiarowali tam mirę, kadzidło i złoto - cenne i symboliczne - upominki. Kadzidło symbolizowało boskość, złoto - królewską władzę, mirra - śmierć męczeńską, sądzoną Jezusowi.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (377).

2017-01-05


Pierwszy, wydany w języku polskim kalendarz ukazał się w 1516 roku. (…) Początkowo kalendarze informowały o datach kościelnych świąt, z biegiem czasu stały się doradcami, jak bańki stawiać i krew puszczać, zdradzały sposób jak wykryć cykorię w kawie mielonej, podawały metody prania bielizny oszczędnego i porządnego - pisze u progu nowego roku Babcia Alina, przypominając, że… pełniły też kalendarze rolę domowych sekretarzy, bo na specjalnie do tego celu przeznaczonych czystych stronach notowano daty wydarzeń ważnych dla domu i gospodarstwa. Z biegiem czasu te księgi domowych mądrości rozszerzały tematykę…

 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017