Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

NA UPAŁY TYLKO CHŁODNIKI !!!

2017-06-19

Współcześnie w naszych domach chłodniki (zwane dawniej także chłodźcami) i zupy owocowe spotyka się sporadycznie. Warto, szczególnie podczas letnich, upalnych dni, poświęcić im nieco więcej uwagi, tym bardziej że wiele z nich możemy przygotować ze świeżych owoców i warzyw.
Mało kto dzisiaj wie i pamięta, iż niegdyś „na zimno” podawano - szczególnie w okresie letnim - również barszcze i rosoły, zaś najprostszym chłodnikiem (chłodźcem) było zsiadłe mleko podawane z kaszą gryczana lub ziemniakami, suto kraszonymi skwarkami i posypanymi koperkiem.
Przygotowaliśmy dla Państwa przegląd chłodników i zup owocowych z książek kucharskich pochodzących z końca XIX i początku XX wieku...
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (569).

2017-06-16

Przed Dniem Ojca, który przypada w przyszły piątek, Gaździna gwarzy o człowieku.
Człowiek to mężczyzna, słowem ojciec. Do ojca miałam i mam ogromny szacunek, był nadzwyczajnym człowiekiem, życzliwym i ludzkim. Do innych ojców też mam szacunek i do synów ich i do księży, też człowieki... - pisze, wspierając się przewrotnie cytatem z bardzo mądrej książki: „Człowiek nie jest bardziej wolny od jakiegokolwiek innego zwierzęcia, posiada jednak zdolność manipulowania swoją niewolą. Wolność jego polega na tym, że jest świadom swej niewoli i że ją podporządkowuje swej woli”.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (400).

2017-06-16

Babka rośnie właściwie wszędzie: nad brzegami wód, w rowach, pod płotami i na pastwiskach. To ceniona przez ziołolecznictwo roślina. Od wieków babkę stosuje się na obolałe, zmęczone pieszą wędrówką nogi. Tę pierwszą pomoc na obtarte stopy, bąble, ukłucia owadów znają prawie wszyscy. Wystarczy umyty liść rozetrzeć, aby puścił sok i przyłożyć na obolałe miejsce… - pisze Babcia Alina, przypominając o zaletach niepozornej rośliny powszechnie występującej na łąkach, polach, a także w naszych ogrodach.
 
 Zobacz więcej ... 

WIELKIE SMAKOWANIE ŚLĄSKA.

2017-06-16

12. edycja największej imprezy kulinarnej w regionie odbyła się w minioną niedzielę i cieszyła się szczególnym zainteresowaniem. Do koszęcińskiej siedziby Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”, współorganizatora Festiwalu, przyjechało około 5 tysięcy osób!
„Festiwal Śląskie Smaki” pozwala odkrywać na nowo zapomniane smaki, często smaki dzieciństwa, a tradycyjne potrawy pokazuje w nowoczesnym wydaniu. W trzech konkursowych kategoriach tryumfowali w tym roku: Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie („Amatorzy”), Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej („Profesjonaliści”) oraz Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI TRUSKAWKOWE.

2017-06-13

Trwa truskawkowy sezon. Mamy właśnie jego szczyt. Warto zabrać się za truskawkowe przetwory i... nalewki Nie każdy z nas będzie mógł zrobić nalewkę z truskawki kaszubskiej, zwaną „malënowó sznapa” (na zdjęciu). Przed kilku laty mieliśmy okazję spróbować jej. Nie da się ukryć - była przednia!
Nalewka wytwarzana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Bachorzyna k/Łasku (łódzkie) też zasługuje na uwagę. W 2010 r., podczas targów „Natura Food” nagrodziliśmy ten wyśmienity napitek „Diablikiem Potraw Regionalnych”, za kuszenie smakiem i aromatem.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (33).

2017-06-13

Kopice siana na polach to już rzadki widok. Częściej gospodarze zwijają siano w wałki, następnie duże bele i takie zwiezione z pól owijają przy domu białą folią. W zimie karmią zwierzęta sianokiszonką.
Pogoda w tym roku sprzyja, więc gospodarze mają czas na zwiezieni beli z pól…
- pisze Lucyna Magierowska, dzieląc się przy okazji wspomnieniami z dawnych sianokosów pod Babią Górą, pogodowymi przepowiedniami związanymi ze św. Medardem oraz domowym przepisem na sok z kwiatów czarnego bzu.
 
 Zobacz więcej ... 

ODSZEDŁ ANTONI MADEJ.

2017-06-12

Jeszcze w sobotnie południe, na Placu Wolnica w Krakowie, otwierał uroczyście XIV „Święto Chleba”, którego był pomysłodawcą i współtwórcą (wraz ze śp. Kazimierzem Czekajem). Przywrócił na polskie i europejskie stoły chleb prądnicki. Wielu z nas wiedziało, że dzielnie zmagał się od kilku lat z nieuleczalną chorobą.
„Być dobrym jak chleb” - ta sentencja, która towarzyszyła Antoniemu przez całe pracowite życie, stała się też mottem „Święta Chleba”. Odszedł niekwestionowany mistrz piekarskiej sztuki i rzemiosła, prawdziwy autorytet tego fachu, legenda polskiego i krakowskiego piekarstwa, a nadto społecznik i filantrop. Pozostanie nam w pamięci Jego dobroć, energia, pasja i radość życia, którymi obdzielał do ostatnich chwil wszystkich napotkanych na swej drodze.
Z wielki bólem i żalem przychodzi nam napisać... ŻEGNAJ MISTRZU.

Redakcja portalu
potrawyregionalne.pl

Uroczystości pogrzebowe śp. Antoniego Madeja rozpoczną się w najbliższą środę, 14 czerwca, w kościele parafialnym w Nowym Brzesku, o godzinie 13.00.

Rodzinie i najbliższym składamy najszersze wyrazy współczucia.

MIÓD WIELOKWIATOWY.

2017-06-12

W pasiekach tegoroczny już jest do nabycia, choć nie w takiej obfitości, jak w minionych kilku latach, co jest skutkiem chłodnej wiosny i niższej aktywności pszczół.
Nie bez przyczyny pszczelarze nazywają go potocznie „miodem tysiąca kwiatów”. Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły w tym samym czasie, w różnych miejscach, z różnych roślin miododajnych - na polach, w sadach, lasach oraz na łąkach. To najchętniej i najczęściej kupowana przez nas w sklepach odmiana miodu, a ze względu na delikatny zapach i łagodny smak jest chętnie jedzona przez najmłodszych.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (568).

2017-06-09

„Głowa z ryjem, karkówka, schab, biodrówka, szynka bez golonka, golonko przednie, szynka bez golonka, golonko tylne, łopatka bez golonka, podgardle, boczek bez żeberek, żeberka, pachwina, nogi, płat słoniny, ogon... Najpopularniejsze mięso w polskiej kuchni, pieczone, smażone, duszone i ten smalec ze skwarami i wędliny!”A wołowina! Z bydła rogatego - z wolców, wołów, krów, jałowi… A cielecinka, a jagnięcinka, ratunku, tłuszcz, cholesterol, samo zdrowie, kalorie dobre, czy złe? - pyta Gaździna poświęcając dzisiejsze gwarzenie panu kolocowi, czyli… rzeźnikowi Michałowi.
 
 Zobacz więcej ... 

ŚLĄSKIE SMAKI W KOSZĘCINIE.

2017-06-09


Ś
ląska Organizacja Turystyczna zaprasza na wyjątkową imprezę - XII Festiwal Śląskie Smaki Odbędzie się on w najbliższą niedzielę, 11 czerwca, a  współorganizatorem jest w tym roku Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który zaprasza smakoszy do swej siedziby - kompleksu pałacowo-parkowego w Koszęcinie.
W rywalizacji o „Złoty Durszlak” i tytuł „Eksperta Śląskich Smaków' 2017” zmierzą się amatorzy, profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Każda z drużyn przygotuje
po 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną, nie tylko typowo śląską, ale również jurajską, zagłębiowską, czy beskidzką. Te kuchnie regionalne składają się bowiem na paletę smaków województwa śląskiego.

 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017