Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (393).

2017-04-27

Mniszek lekarski - popularny mlecz - to jeden z pierwszych wiosennych leków medycyny ludowej. Tegoroczna spóźniona wiosna spowodowała, że jest go jeszcze… jak na lekarstwo. Warto jednak już dziś pomyśleć o zbiorach tej rośliny, będącej pospolitym chwastem, której zdrowotną moc zachwala Babcia Alina. Korzenie i kwiaty mniszka zaleca medycyna ludowa w marskości wątroby, uszkodzeniach będących wynikiem stosowania antybiotyków, chorobach dróg żółciowych, niewydolności nerek, niedokwasocie, początkach cukrzycy. W wielu krajach, szczególnie romańskich, liście mniszka używane są na sałatkę wiosenną.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (30).

2017-04-25

Na południu Polski od minionych świąt wiosna zamieniła się w zimę.
W Poniedziałek Wielkanocny zaczął się pogodowy horror. Intensywny deszcz, a później śnieg, śnieg i mróz. Rano ptaki rozpaczliwie szukały pożywienia. Najgorszy był mróz, niszczący wszystko czego nie okrył śnieg. Zeźliłam się na Matkę Naturę. Jak ona tam matka, macocha! Nic nie mogłam poradzić i zawzięłam się na wymyślaniu obiadu. Słabo mi to wychodziło, wena uciekła…
- żali się Lucyna Magierowska, przesyłając prawdziwie... wiosenną fotografię zza płotu.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (561).

2017-04-21

W szpitalu dobre jedzenie! Naprawdę, nie chcą mi wierzyć dawni bywalcy lecznic. Przez tydzień jadłam bardzo smaczne zupki a to mleczne, a to jarzynowe, ziemniaczane przecierane, kremy z tajemniczych ingrediencji, ale smaczne i pachnące. (...)
Z leczeniem trochę gorzej, bo to nie te czasy kiedy o oznaczonej godzinie szła wizyta - pan doktor na czele, pani pielęgniarka w czepku, druga też w czepku, asystenci, z paradą, ale z namaszczeniem, spokojnie przyjaźnie choć z dystansem.
- pisze Wanda Czubernatowa, wspominając swój przedświąteczny, nieplanowany szpitalny tydzień.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (392).

2017-04-20

Jakże często zastanawiamy się skąd i dlaczego dochodzi nas w domowym zaciszu jakaś nieprzyjemna woń. Jak pisze Babcia Alina ...Nieprzyjemne zapachy, powstające w tracie kulinarnej obróbki - obierania, gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia - wielu produktów, w tym mięsa, ryb, a także warzyw, możemy usuwać domowymi, naturalnymi sposobami bez użycia środków chemicznych, które nie zawsze nam służą. Podobnie z przedmiotami codziennego użytku (imbryki, czajniczki czy ekspresy). Także z szaf i komód szybko i tanio możemy pozbyć się irytujących zapachów...
 
 Zobacz więcej ... 

ŚLĄSKIE SMAKI W KOSZĘCINIE.

2017-04-18

Śląska Organizacja Turystyczna już dzisiaj zaprasza na 12. edycję najsmaczniejszego festiwalu w regionie. W tym roku odbędzie się on 11 czerwca w Koszęcinie, w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”, który jest również jego współorganizatorem.
W rywalizacji o „Złoty Durszlak” i zaszczytny tytuł „Eksperta Śląskich Smaków' 2017” zmierzą się gotujący amatorzy - indywidualnie lub drużynowo (drużyna może liczyć maksymalnie 4 osoby) oraz profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych, mogący występować indywidualnie lub w dwuosobowych ekipach.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE WIELKANOCNE.

2017-04-14

Kwiatów wiosennych, uśmiechów promiennych, smaków obfitości i spokojnych gości, jajek w majonezie, kiełbas ile wlezie, chrzanu korzoneczek, strucli i babeczek - do tego wszystkiego zdrowia żelaznego!
Alleluja dzwony głoszą, na stoły święcone wnoszą, a ja wszystkim ślę życzenia, zdrowia, szczęścia powodzenia! Chrzan choć szczypie, to nie szkodzi, chrzan na pokuszenie wodzi, ja wam w miodek chrzan przemieniam Wielkanocne śląc życzenia! W niedzielę obficie, mokro w poniedziałek, na szczęście, na zdrowie i na boską chwałę...
 
 Zobacz więcej ... 

KOSZYCZKOWA SYMBOLIKA.

2017-04-14

Warto już pomyśleć o przygotowaniu koszyczka ze święconym. Warto przypomnieć jakie pokarmy stanowią kanon wielkanocnej święconki, a zatem obowiązkowo powinny zostać zaniesione do poświęcenia.
Święconka, czyli błogosławieństwo pokarmów, ma wielowiekowy rodowód , którego początki sięgają VIII wieku. Początkowo święcono tylko pieczonego baranka, później chlebową figurkę baranka. Z biegiem lat dodawano kolejne pokarmy ser, masło, jaja, ryby, olej, wędliny, sól, chrzan, ciasta, a także wino. Zawartość koszyczka niesionego do pobłogosławienia i poświęcenia nie była przypadkowa.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (391).

2017-04-13

Prawdziwa drożdżowa baba pochodzi z kuchni polskiej, pieczono ją już w wieku XVII. Im więcej było w niej jaj, tym była lepsza. Nie szczędzono do tego słodkiego ciasta rodzynek, migdałów i innych bakalii... - przypomina Babcia Alina, pisząc dzisiaj - wszak Wielkanoc tuż, tuż - o babach, babkach i babeczkach. Jej zdaniem baba najlepsza to... pieczona w formie z „kominkiem”, można ją nie tylko lukrować, posypywać posiekanymi migdałami czy orzechami, ale będzie ciekawa w smaku, jeśli tę dziurkę wypełnimy owocami z bitą śmietaną, kremem, konfiturą - jak kto lubi...
 
 Zobacz więcej ... 

"KRÓLOWA" WIELKANOCNEGO STOŁU.

2017-04-13

Przywykliśmy „święconką” nazywać wszystko, co znajduje się w wielkanocnym koszyczku, ale to także… zupa, a właściwie polewka, która powinna być przygotowana wyłącznie na... serwatce (!!!) - podawana w wielkanocną niedzielę, bardzo popularna w kuchni małopolskiej.  Prawdziwe bogactwo jej odmian spotkamy w kuchniach góralskich. A ileż ma nazw! Co region to inna: chrzanówka, krzanówka, chrzan, chrzon, krzon, krzun (na zdjęciu tytułowym), chrzanica, krzanica, chrzonica, krzonica, krzonowina, trzęsionka, żur chrzanowy, sodra czy wreszcie święcelina. Podawana jako chłodnik lub jako prawdziwy ukrop. Najbliższe tradycji są chrzanowe chłodniki, bo Niedziela Wielkanocna była (szczególnie na wsi) świętem tak wielkim, że nie godziło się gotować strawy.
 
 Zobacz więcej ... 

ZAMOJSKIE ZUPY SERWATKOWE.

2017-04-12

W ubiegłym roku, anonsując na „Facebooku” materiał o tradycyjnych, wielkanocnych zupach chrzanowych na serwatce, zapytaliśmy czy poza Małopolską i Podkarpaciem zupy na bazie serwatki są znane i sporządzane. Na reakcję z Zamojszczyzny nie musieliśmy długo czekać - była błyskawiczna. Edyta Szast obiecała, że zupę serwatkową uwarzy specjalnie dla naszych Internautów. Ach, te niezawodne Internautki, podobnie jak my pozytywnie „zakręcone” na punkcie tradycyjnych smaków.
Stało się! W e-mailu otrzymaliśmy nie tylko zdjęcia, ale również wspominki o smakach dzieciństwa, babci i prababci oraz receptury dwóch odmian zupy serwatkowej!!!
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017