Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (385).

2017-03-02

Wiele orientalnych specjałów i smakołyków szybko zdobywa sobie prawo obywatelstwa w naszej kuchni. To najczęściej owoce i przyprawy. Bez niektórych nie wyobrażamy sobie smakowitych wypieków. Tak jest np. z kokosem, który już od ponad pół wieku przydaje smaku nie tylko świątecznym specjałom. Szczególnie o wiórkach kokosowych można powiedzieć, że trafiły „pod strzechy”, o czym świadczy bogactwo przepisów na ich wykorzystanie. Właśnie o kokosie - owocu palmy kokosowej - pisze dzisiaj Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

PORA ŻUR NASTAWIĆ!

2017-03-01


Żur to... „król postnego stołu”. Jako, że zakwas był szybki do wykonania, tani i sporządzany w każdym domu, idealnie nadawał się na wielkopostny czas.
Najważniejszy postnym okresem było czterdzieści dni poprzedzających Wielkanoc - wyraz czci okazywanej cierpiącemu Chrystusowi. Według przekazów Wielki Post (łac. quadragesimae) został wprowadzony przez samych apostołów. Do liturgii, obrzędowości oraz obyczajowości chrześcijańskiej wszedł już w VII w., jako czas oczyszczenia, umartwiania, wzmożonej pobożności, dobrych, miłosiernych uczynków, głębokiego i poważnego zastanawiania się nad sensem życia, mającym przygotować wiernych do godnego uczestnictwa w wielkim święcie Zmartwychwstania.

 
 Zobacz więcej ... 

POPIELEC.

2017-03-01

Środa Popielcowa - „Popielec”, a dawniej Wstępna (Stępna) Środa, rozpoczyna w katolicyzmie czas 40-dniowego postu poprzedzającego największe chrześcijańskie święto - Wielkanoc.
U pierwszych chrześcijan post ten trwał 40 godzin. W kolejnych kilkuset latach wydłużono go do tygodnia, zaś o poście trwającym czterdzieści dni po raz pierwszy wspomina św. Atanazy z Aleksandrii w liście pasterskim z okazji Wielkanocy roku 334 n.e.
Tego dnia księża w kościołach posypują głowy wiernych popiołem na znak żałoby i pokuty. Czyniąc popiołem znak krzyża na głowach wiernych, wygłaszają jedną z dwóch formuł: ...z prochu powstałeś i w proch się obrócisz... lub ...nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię.
 
 Zobacz więcej ... 

TAPETA NA MARZEC 2017.

2017-02-28

Tym razem coś niezwykle prostego, ale wyjątkowo pożywnego i smacznego - placek pasterski jeden z przysmaków czarnych górali zamieszkujących dolinę Popradu w Małopolsce. Na „Listę Produktów Tradycyjnych” trafił w styczniu br. Jest jedną z odmian placków z blachy („bratem” proziaka, przaśniaka, fajerczarza czy masy oraz „kuzynem” moskola. Współcześnie podawane są jako przekąska, ale dawniej musiały mieć zacną grubość i wielkość, gdyż dla pasterza (bacy, juhasa, honielnika) lub koszącego na na halach trawę na siano, musiały wystarczyć za całodzienny posiłek.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (554).

2017-02-24

Po tłustym czwartku ostatkowy weekend zapowiada się u naszej Gaździny również tłusto, bowiem domownicy... Obżarci chrustem, pączkami i wszelakimi słodkościami, szukają jeszcze resztek, dojadają nadgryzione pączki - ten z budyniem, ten z różą, z marmoladą z pigwy i kto wie z czym jeszcze. Dziecko starsze chce pączka z nadzieniem z delikatnego mięska drobiowego, albo z grzybów. Albo papryki ostrej… - pisze Wanda Czubernatowa zabierając się do sporządzenia pieczarek smażonych we fryturze. Do tego dania dodaje wesołe toasty ostatkowe nadesłane przez Zdzisława Barglika.
 
 Zobacz więcej ... 

TŁUSTY CZWARTEK.

2017-02-23

Podczas tego jednego dnia, rozpoczynającego ostatni tydzień karnawału, zwany dawniej Zapustami, każdy z nas zjada blisko trzy pączki. Jak łatwo policzyć, by sprostać tradycji, cukiernicy muszą przygotować ich około 100 milionów. Mniej popularne są faworki (chrusty), ze względu na pracochłonność przygotowywane w domach. Zanikła jednak tradycja objadania się tego dnia kiełbasami i daniami wręcz skwierczącymi tłuszczem.
Pączki stały się symbolem końca karnawału, ale od czasów Augusta III - kiedy pojawiły się na polskich stołach, tak bardzo nam posmakowały, że stając jednym z najbardziej tradycyjnych polskich ciast, są w cukierniach i sklepach obecne przez cały rok. A ileż mają regionalnych odmian!
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (384).

2017-02-23

Cykoria liściasta, zwana też zimową sałatą, to wielkie dobro w kuchni na przedwiośniu. Ma wiele cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia właściwości. Ciągle jeszcze zbyt rzadko gości w naszym jadłospisie, a przecież nie jest zbyt droga, nie dostarcza nadmiernej ilości kalorii, jest delikatna w smaku i tyle różnych dań można z niej przygotować… - pisze Babcia Alina i poleca: cykorię do mięs i ryb, cykorię zapiekaną z szynką, cykorię z pomarańczą i orzechami, cykorię z kiszonymi rydzami, cykoria i coś jeszcze oraz cykoria z jabłkami.
 
 Zobacz więcej ... 

MIODOWY TŁUSTY CZWARTEK.

2017-02-22

Miodowe smakowitości poleca Dariusz Małanowski. Tym razem są to pączki z... miodem. Pomysł - jak znalazł - w sam raz na tłusty czwartek.
Oj, zapewne prof. Andrzej Blikle - niekwestionowany król polskich pączków, spadkobierca i kontynuator dorobku słynnego rodu warszawskich cukierników - będzie musiał zweryfikować opinię, którą onegdaj głosił, że: ...pączki dzielą się na te z nadzieniem różanym i... beznadziejne... .
Zachęcamy także słynną warszawską firmę cukierniczą do wypróbowania miodowych przepisów, bowiem śmiała teza szefa może okazać się konieczną do zweryfikowania.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (26).

2017-02-21

Pod Babią Góra wiosna nieśmiało puka do okien i drzwi. Jak pisze Lucyna Magierowska... „Po świętej Dorocie schną chusty na płocie” powiada przysłowie. Rozpogodziło się, ociepliło i wyschło moje pranie powieszone na polu. Bielizna, pachnąca słońcem i wiatrem, przypominała wiosnę. Pozostały płaty starego, zlodowaciałego, brudnego śniegu, a spomiędzy nich wystawała bura trawa.
Za kuchennego oka obserwuje stadko gawronów, a dla domowników szykuje obiad - bardzo oryginalną zupę kalafiorową i tradycyjne gołąbki z duszonymi borowikami.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (553).

2017-02-17

...Czytam sobie przy warzeniu klopsików sosie grzybowym, o nalewkach. Koledzy bardzo ładnie opisali, przygotowali, pewnie i zdegustowali „102 nalewki alkoholowe zdrowotne”. Wydali w książeczce, to chyba mogę zacytować? Nic nie napisane, że nie można… - gwarzy Wanda Czubernatowa. Poleca nam recepturę nalewki przeciw grypie i nalewki rosyjskiej na suszonych śliwkach, cytrusach, ziołach i przyprawach korzennych. Jeśli ktoś je sporządzi będą - jak znalazł - na przyszłoroczny karnawał. Gaździna nie lubi zbyt długo czekać, więc rozkoszować się będzie słynną wysokogórską „barlejówką z miodem, pieprzem i imbirem, wznosząc toasty.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017