Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (29).

2017-04-04
 
U Lucyny Magierowskiej amarylis okazale kwitnie. Może w tej pełnej krasie dotrwa do świąt? A właśnie, jaką pogodę na Wielkanoc można przepowiedzieć obserwując wiosenne kaprysy aury pod Babią Górą?
Jakie Zwiastowanie takie Zmartwychwstanie. Czekałam na 25.03., by sprawdzić przepowiednię. Ulżyło mi, bo było pogodnie, choć zimno. Jest jakaś nadzieja na pogodne, aczkolwiek zimne święta.
Po południu zabrałam się za robienie pierogów z kapustą i grzybami. Połączyłam z gotowaną, posiekaną kapustą słodką i kiszoną. Nadzienie wyszło znakomite
... - czytamy w kolejny felietonie.
 
 Zobacz więcej ... 

BABY, BABKI, BABECZKI.

2017-04-03

Ileż zgryzot przydawał naszym prababkom i babkom wypiek tradycyjnych wielkanocnych bab! Baby, babki i babeczki piecze się na Wielkanoc, jak Polska długa i szeroka, od niepamiętnych czasów. Niegdyś przygotowania do wypieku bab rozpoczynano niemal nazajutrz po Niedzieli Palmowej - tarto głowy cukru, przesiewano mąkę, przebierano rodzynki, mielono migdały, moczono szafran w wódce, starannie wybierano jajka…
Wypiek baby - trudny i pracochłonny - musiał się udać, bo była ona nie tylko synonimem udanych świąt, ale także wizytówką umiejętności kulinarnych każdej gospodyni, ale zdarzały się tez wypieki kompletnie nieudane.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (559).

2017-03-31

Nasza kocica, stara już, o imieniu Bródka,zniosła jajko, nawet dwa i siedzi na nich od tygodnia. Jutro będzie pisklę kocie, bez rodzenia, po kłopocie! Gwarzy znad rondelków Wanda Czubernatowa, puszczając do nas oko na prima aprilis.
W kuchni warzą się dzisiaj dość pracochłonne rybne zrazy faszerowane, podawane z sosem mlecznym.
Potrawa jest w całości niezdrowa, choć podobno ryby to samo zdrowie. A ile roboty przy tym, zemleć, pokroić, dosmaczyć, jeszcze maszynkę do mięsa umyć! Ale w sumie to bardzo smaczne i oryginalne danie... - dodaje Gaździna.
 
 Zobacz więcej ... 

TAPETA NA KWIECIEŃ 2017.

2017-03-31

Na Podkarpaciu tradycje wędliniarskie są bardzo mocne i pieczołowicie kultywowane. Region ten od ponad dwóch lat jest liderem „Listy Produktów Tradycyjnych”. Od kilku lat trwa też swoisty „wyścig” między Podkarpaciem a Małopolską w rejestracji przysmaków, w kategorii „produkty mięsne”. Co ciekawe, w obu tych regionach pośród rejestrujących tradycyjne wyroby dominują małe, lokalne zakłady, w których tradycje masarskie przechodzą z pokolenia na pokolenie. Na kwietniowej tapecie znajdą Państwo smakowity przykład - podkarpacką polędwiczkę wędzoną z Wierzeic.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (389).

2017-03-30

Cebulowego dobrodziejstwa ciąg dalszy, bowiem… Zasługuje cebula na uznanie, bo daje zdrowie, chroni przed różnymi dolegliwościami, podnosi odporność. Smakuje i cudownie przyprawia jedzonko. Stanowi uzupełnienie diety, gdy chcemy poprawić wygląd włosów, paznokci i zgubić kilka kilogramów - przypomina Babcia Alina, pisząc o domowych lekach z cebuli, jej kosmetycznych właściwościach oraz zastosowaniach kulinarnych; z przepisami na cebulę po francusku, cebulę pieczoną oraz propozycjami wykorzystania szalotek.
 
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNE RADY GOSPODARSKIE.

2017-03-29

Święta za pasem - dzielą nas od nich nieco ponad dwa tygodnie. Nadchodzi coroczna gorączka przygotowań - nastawianie żurów, tarcie chrzanu i ćwikły z najróżniejszymi dodatkami, by odpowiednio... „przegryzły się”, świniobicia i sporządzanie domowych wędlin, gromadzenie produktów do wypieków.
Warto przypomnieć, że domowym wyrobem wędlin (na zdjęciu szynka - słynny kumpiak podlaski), od niepamiętnych czasów, zajmowały się głównie kobiety. W dworach szlacheckich i ziemiańskich - kucharki i podkuchenne, pod czujnym okiem swej pani, która na rzeczy znała się niezgorzej, lecz ręki do pracy nie wypadało jej przyłożyć.
 
 Zobacz więcej ... 

GALARETY I... STUDZIENINY.

2017-03-28

Podczas wielkanocnego śniadania na stołach obecne jest nie tylko wszystko to, co w koszyczkach zaniesiono poświęcenia, ale także smakołyki przygotowane specjalnie z myślą o tym posiłku. Wiele jest domów, w których świąteczne śniadanie nie może obyć się bez galaretki z wieprzowych nóżek - często z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, zielonego groszku ćwiartek jajek - obficie skropionej octem i posypanej świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przy okazji świniobicia, oprócz wędlin i innych wyrobów, prawie zawsze robiono galaretki z nóżek wieprzowych, a tradycja ich przygotowania jest bodaj najmocniejsza na Podkarpaciu, gdzie ów wyrób (na zdjęciu) nosi nazwę „studzieniny” .
 
 Zobacz więcej ... 

JUŻ JEST BOŻE LICZKO!!!

2017-03-27

Tę wiosenną roślinkę, o charakterystycznym, drobnym, żółtym kwieciu, spotkać można, niemal na każdym kroku. Boże liczko - sfotografowane przez nas za redakcyjnym płotem - to jedna z  licznych regionalnych nazw podbiału pospolitego, zwanego również kłobukiem, podbieliną, korzeńcem, kniatem, kobilaczem, końskim kwiatem, końskim kopytem czy oślą stopą. Domowe i apteczne przetwory z kwiatu podbiału są jednymi z najlepszych środków przeciwkaszlowych i przeciwzapalnych dla jamy ustnej, gardła i przełyku. Młode listki i łodyżki mogą być ciekawym uzupełnieniem wiosennych surówek.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (558).

2017-03-24

Komasacja, ile już było na tej naszej wsi „acji”! Ho, ho, włącznie z melioracją. Najważniejsza jednak dla nas i dla całego świata i okolic była elektryfikacja. Naszą wieś zelektryfikowano w 1957 roku, ale to była rewolucja! Żarówki pod sufitek, wszędzie jasno, strasznie jasno! Babcie i dziadkowie się bali, za jasno, oślepniemy od tego światła! „Jorzy prosto w ocy, ani sie kany schować , ani ocy zawryć bo jorzy i jorzy. Prawie jak słonko”. W miarę upływu czasu wszystko staje się normalne, bez tego nie da się żyć… - gwarzy znad rondelków Wanda Czubernatowa.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (388).

2017-03-23

Dolegliwości zwane wiosennym zmęczeniem, możemy złagodzić spożywając dużo jarzyn i owoców, dostarczając organizmowi witamin i soli mineralnych. Właściwa dieta korzystnie wpłynie na wszystkie funkcje organizmu i pozwoli bez większych kłopotów przejść przez ten trudny czas... - pisze Babcia Alina. W kilku najbliższych publikacjach, pod wspólnym tytułem „Żywność to lekarstwo”, nasza Autorka zajmie się prozdrowotnymi właściwościami warzyw i owoców, bez których trudno sobie wyobrazić wartościowe odżywianie, wspomagające codzienne zdrowie i kondycję. Dzisiaj o domowym leku, znanym od tysięcy lat, najzwyklejszej… cebuli.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017