Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

ODSZEDŁ ANTONI MADEJ.

2017-06-12

Jeszcze w sobotnie południe, na Placu Wolnica w Krakowie, otwierał uroczyście XIV „Święto Chleba”, którego był pomysłodawcą i współtwórcą (wraz ze śp. Kazimierzem Czekajem). Przywrócił na polskie i europejskie stoły chleb prądnicki. Wielu z nas wiedziało, że dzielnie zmagał się od kilku lat z nieuleczalną chorobą.
„Być dobrym jak chleb” - ta sentencja, która towarzyszyła Antoniemu przez całe pracowite życie, stała się też mottem „Święta Chleba”. Odszedł niekwestionowany mistrz piekarskiej sztuki i rzemiosła, prawdziwy autorytet tego fachu, legenda polskiego i krakowskiego piekarstwa, a nadto społecznik i filantrop. Pozostanie nam w pamięci Jego dobroć, energia, pasja i radość życia, którymi obdzielał do ostatnich chwil wszystkich napotkanych na swej drodze.
Z wielki bólem i żalem przychodzi nam napisać... ŻEGNAJ MISTRZU.

Redakcja portalu
potrawyregionalne.pl

Uroczystości pogrzebowe śp. Antoniego Madeja rozpoczną się w najbliższą środę, 14 czerwca, w kościele parafialnym w Nowym Brzesku, o godzinie 13.00.

Rodzinie i najbliższym składamy najszersze wyrazy współczucia.

MIÓD WIELOKWIATOWY.

2017-06-12

W pasiekach tegoroczny już jest do nabycia, choć nie w takiej obfitości, jak w minionych kilku latach, co jest skutkiem chłodnej wiosny i niższej aktywności pszczół.
Nie bez przyczyny pszczelarze nazywają go potocznie „miodem tysiąca kwiatów”. Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły w tym samym czasie, w różnych miejscach, z różnych roślin miododajnych - na polach, w sadach, lasach oraz na łąkach. To najchętniej i najczęściej kupowana przez nas w sklepach odmiana miodu, a ze względu na delikatny zapach i łagodny smak jest chętnie jedzona przez najmłodszych.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (568).

2017-06-09

„Głowa z ryjem, karkówka, schab, biodrówka, szynka bez golonka, golonko przednie, szynka bez golonka, golonko tylne, łopatka bez golonka, podgardle, boczek bez żeberek, żeberka, pachwina, nogi, płat słoniny, ogon... Najpopularniejsze mięso w polskiej kuchni, pieczone, smażone, duszone i ten smalec ze skwarami i wędliny!”A wołowina! Z bydła rogatego - z wolców, wołów, krów, jałowi… A cielecinka, a jagnięcinka, ratunku, tłuszcz, cholesterol, samo zdrowie, kalorie dobre, czy złe? - pyta Gaździna poświęcając dzisiejsze gwarzenie panu kolocowi, czyli… rzeźnikowi Michałowi.
 
 Zobacz więcej ... 

ŚLĄSKIE SMAKI W KOSZĘCINIE.

2017-06-09


Ś
ląska Organizacja Turystyczna zaprasza na wyjątkową imprezę - XII Festiwal Śląskie Smaki Odbędzie się on w najbliższą niedzielę, 11 czerwca, a  współorganizatorem jest w tym roku Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który zaprasza smakoszy do swej siedziby - kompleksu pałacowo-parkowego w Koszęcinie.
W rywalizacji o „Złoty Durszlak” i tytuł „Eksperta Śląskich Smaków' 2017” zmierzą się amatorzy, profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Każda z drużyn przygotuje
po 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną, nie tylko typowo śląską, ale również jurajską, zagłębiowską, czy beskidzką. Te kuchnie regionalne składają się bowiem na paletę smaków województwa śląskiego.

 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (399).

2017-06-08

Smakujemy je od wczesnego dzieciństwa, uwielbiamy winny aromat soku zamkniętego w kształtnych owocach. Kupujemy truskawki, hodujemy w ogródkach i na działkach, by delektować się ich smakiem. Przy okazji dostarczamy organizmowi wiele niezbędnych witamin i soli mineralnych. Jeśli zjemy 20 dag truskawek, zaspokoimy zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C na całe 24 godziny! - pisze Babcia Alina.
W dwóch truskawkowych publikacjach znajdą Państwo m.in. przepisy na sałatkę z truskawek i pomarańcz, truskawkowy chłodnik oraz rady kosmetycznego wykorzystania tych smakowitych owoców.
 
 Zobacz więcej ... 

KWITNIE CZARNY BEZ.

2017-06-08
 
W niespełna kilka dni obsypały się kwieciem chyba wszystkie jego krzaki. To o ponad pół miesiąca później, niż zazwyczaj, ale taką mamy, dość nietypową, tegoroczną wiosnę.
Przed tygodniem zachęcaliśmy do skorzystania z dobrodziejstw bzowego kwiatu i ukrytej w nim niemal zaczarowanej mocy. Przypominamy zatem o wspaniałych sokach i syropach, które możemy wykonać domowym sposobem, bez przesadnie wielkiego nakładu pracy.
W powszechnej opinii znawców zielarstwa czarny bez nasyca nasze organizmy życiową energią i mobilizuje do działania, zwalcza przygnębienie, dodaje otuchy i radości życia, wzmacnia psychikę i witalność.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIERY MIĘTOWE.

2017-06-07

Od wieków przypisuje się mięcie właściwości magiczne. Napary z niej stosowano na odganianie złych myśli. Gałązki zawiązane w jedwab i włożone do łóżka miały zapewniać...wierność małżeńską.
Współcześnie jest jedną z najbardziej powszechnych i najczęściej wykorzystywanych roślin zielnych, a ziołolecznictwo sięgało po jej dobroczynne oddziaływania już w zamierzchłej starożytności.
Właśnie teraz, na przełomie wiosny i lata, gdy jej aromat jest najmocniejszy, warto zastanowić się nad sporządzeniem domowym sposobem nalewek i  likierów miętowych.
 
 Zobacz więcej ... 

ŁAKOTNE ZIELE.

2017-06-06
 
To jedna z pięknych regionalnych nazw lubczyku. Jest ich jeszcze kilka… lubiśnik, lubystek, lubieszczyk, lubszczyk.
Dawniej, gdy do sporządzania rozlicznych dań nie używano płynnych przypraw, świeży i suszony lubczyk był powszechnie stosowany m.in. do zup, sosów, flaków, gulaszy czy farszów. Wielu z nas przekonało się, że jako naturalna, przyprawa, wyróżniająca się oryginalnym, charakterystycznym zapachem i korzenno-ostrym smakiem jest nie do zastąpienia!
 
 Zobacz więcej ... 

JEDZMY POLSKIE TRUSKAWKI.

2017-06-05

Jedzmy je pod każda postacią - świeże (z cukrem, śmietaną lub bez tych dodatków), w chłodnikach, musach stanowiących znakomite nadzienie naleśników, koktajlach bądź kompotach. Nie zapominajmy o przetworzeniu ich na domowe dżemy czy powidła.
Nasz kraj z roczną produkcją sięgającą 200-240 tys. ton truskawki jest niekwestionowanym potentatem na światowym rynku handlu tym owocem. Aż 80% tej produkcji trafia na eksport. Może nie są tak dorodne i dekoracyjne, jak pochodzące z krajów śródziemnomorskich, ale nasz kapryśny klimat przydaje im trwałości i innych walorów, za które są cenione w przemyśle przetwórczym.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (567).

2017-06-02

Przeleciał Dzień Dziecka, wszystko się bawiło, wirowało w słonku w tańcu! Duże i małe dzieci i te jeszcze mniejsze łowiły prezenty, goniły po ogrodach premierowych i było ślicznie i lirycznie. Skąd na to środki? Proste. Z tatusiowego picia wódki i mamusinych papierosków. Na razie nie mówcie bachorom tak oficjalnie, sami się dowiedzą w swoim czasie… - pisze Wanda Czubernatowa.
Na popracie swej przewrotnej tezy przytacza w gawędzie niewinny wierszyk zatytułowany „Pić, albo nie pić, oto jest pytanie”.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017