Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (395).

2017-05-11

W kuchni polskiej koperek zadomowiony jest od wieków: posypujemy nim ziemniaki, mizerię, sałatkę z pomidorów. Dodajemy go do młodej gotowanej kapusty, do zup, a sos koperkowy świetny jest do jajek na twardo, do sztuki mięsa i do węgorza z wody. Można koperkiem aromatyzować ocet… - pisze Babcia Alina. Dziś o koperkowych lekarstwach, znaczeniu powiedzenia „jeść węgorza z koprem” oraz przepis na majową suróweczkę.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I WINA MNISZKOWE.

2017-05-10

Mniszek lekarski (mlecz) powszechnie występujący chwast. Andrzej Mikołajewicz, nasz redakcyjny specjalista on sztuki nalewkowej, przypomina również o magicznych właściwościach tej rośliny. Pisano bowiem o niej, że likwiduje smutek i melancholię, przyciąga okazję do zarobienia pieniędzy, ochrania przed zawiścią i zazdrością na tle materialnym, a gdy dokucza nam chandra lub sercowe rozterki, wystarczy zerwać kilka kwiatów mniszka, przytulić do siebie i cicho wyszeptać im swoje strapienia i zgryzoty, a  magiczna moc kwiatów jeszcze tego samego dnia da nam o sobie znać.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (31).

2017-05-09

Figle kocicy „Andzi” opóźniły niedzielny obiad, na który zmierzano do domu ochoczo, po sumie, w nietypowej - nawet pod Babią Górą - jak na maj pogodzie, z kiszkami grającymi marsza. Początek maja przywitał nas przymrozkami, chłodem i deszczem. Na naszej roli tylko jeden gospodarz zdążył zasadzić ziemniaki 2 maja. Jeszcze tak źle nie było, żebym o tej porze nie miała posadzonej dymki, posianych buraków, kopru i marchwi. Były zimne noce, a deszcze zbytnio rozmoczyły glebę. Najszybciej rosłą trawa i chwasty... - pisze Lucyna Magierowska, prezentując na zdjęciu psotną ulubienicę.
 
 Zobacz więcej ... 

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI.

2017-05-08

Zwany jest też… cebulą czarownic. Promujemy tę roślinę zielną od wielu lat i cieszymy się na dochodzące do nas informacje o powstających jej plantacjach. Na bazarowych straganach coraz częściej można spotkać jej świeże liście, a także domowym sumptem liście kiszone oraz smakowite pasty, idealne jajko dodatek do przekąsek czy też jako baza do wybornych sosów. Tegorocznej, nietypowej wiosny czosnek niedźwiedzi okazuje się wyjątkowo aromatyczny. Czyżby swoiste „hartowanie” jakie musiał przeżyć za sprawą surowych warunków pogodowych (co prezentujemy na zdjęciu wykonanym w ostatnim dniu kwietnia), tak podniosło jego walory smakowe? Być może.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (563).

2017-05-05

Gaździna sięga dzisiaj do zasad „Żywienia rodziny wiejskiej” , pisząc…
W głębokiej starożytności, czyli w roku 1956 wydano taką książeczkę, piszą tam, żeby ziemniaki sadzić w polu, a nie w ogrodzie. W ogrodzie należy sadzić jarzyny wczesne, zielone, ha ha. A ja mam ogród 2 hektarowy i sadzimy w nim wszystko. I ziemniaki i jarzyny okopowe i kapustę i poziomki rosną i zioła.
Z publikacji tej proponuje lemieszkę z serem.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (394).

2017-05-04

Rabarbar, szczaw i szpinak - pierwsze prawdziwie wiosenne smaki z naszych ogródków, łąk i pól, choć tegoroczna wiosna jest wielce nierychliwa.
Babcia Alina pisze… Ciągle jeszcze jemy zbyt mało jarzyn i owoców. Nie bardzo wierzymy w ich szczególną zdrowotną moc. A przecież to właśnie natura obdarzyła je wieloma wartościowymi składnikami, które czynią z nich nie tylko smaczne pożywienie, ale także często lekarstwo.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (562).

2017-04-28

Igłą studni nie wykopiesz... Kto wie! A może wykopiesz? W obecnej dobie techniki nieludzkiej wszystko możliwe. Na Księżyc polecieli, Marsa kombinują zasiedlić, wszystkie góry i dziury na naszej Planecie spenetrowane, maszyny od malutkiej jak pchła do wielkiej jak drapacz wymyślone i zbudowane, to takiej prostej operacji jak wykopanie studni igłą by nie potrafili jacyś spece od kopania? - zastanawia się Gaździna, przygotowując tym razem susznie białoruskie z twarogiem.
 
 Zobacz więcej ... 

TAPETA NA MAJ 2017.

2017-04-28

Tym razem smak z Mazowsza - kiełbasa wiejska kurpiowska. Wytwarzana jest od pokoleń w miejscowościach położonych na terenie Puszczy Białej. Głównym surowcem do wyrobu tej wędliny są: szynka wieprzowa, słonina oraz łopatka wołowa peklowane na sucho i pozostawiane jest w chłodzie na około 5 dni. Po zmieleniu i dodaniu przypraw przypraw - soli, pieprzu, majeranku i czosnku - sporządzoną masą napełnia się oczyszczone jelita wieprzowe, wiesza na na drążkach, wędzi w dymie z drewna olchowego, a po uwędzeniu kiełbasa jest dodatkowo parzona, dzięki czemu - odpowiednio przechowywana - długo zachowuje świeżość.
 
 Zobacz więcej ... 

STAWIANIE MOJA.

2017-04-28

Tylko na Orawie, Spiszu i na Śląsku można obudzić się 1 maja i zobaczyć przed domem „moja”, „mojkę” lub „jedlickę”. Ten prastary, jeszcze pogański, obyczaj zachował się w nielicznych miejscowościach Małopolski i Śląska.
„Moj” to okorowane drzewo, o wysokości co najmniej 10 m, na końcu którego pozostawia się jedynie nietknięty wierzchołek przystrajany kolorowymi bibułkami. Pierwsze pisane informacje o mojach w Europie pochodzą z 1255 roku. Stawiano je wówczas jako przejaw czci i życzliwości przed kościołami, ratuszami, domami zamożnych i poważanych osób, a także przed domami dziewcząt cieszących się szczególnym powodzeniem. Do dzisiaj zachował się tylko w Niemczech i Austrii.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (393).

2017-04-27

Mniszek lekarski - popularny mlecz - to jeden z pierwszych wiosennych leków medycyny ludowej. Tegoroczna spóźniona wiosna spowodowała, że jest go jeszcze… jak na lekarstwo. Warto jednak już dziś pomyśleć o zbiorach tej rośliny, będącej pospolitym chwastem, której zdrowotną moc zachwala Babcia Alina. Korzenie i kwiaty mniszka zaleca medycyna ludowa w marskości wątroby, uszkodzeniach będących wynikiem stosowania antybiotyków, chorobach dróg żółciowych, niewydolności nerek, niedokwasocie, początkach cukrzycy. W wielu krajach, szczególnie romańskich, liście mniszka używane są na sałatkę wiosenną.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017