Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (402).

2017-06-29

Drzewo to miało symboliczne znaczenie. Lipa patronowała poszczególnym osobom, niektórym rodom, także wioskom. Lipa - symbol siły przetrwania i odporności - miała zapewnić pomyślne życie nowo narodzonym członkom rodziny. Przeto - jak na Bałkanach dęby, tak w dawnej Polsce często właśnie lipę sadzono, zwłaszcza w szlacheckich dworach, gdy pojawił się kolejny potomek rodu... - pisze Babcia Alina przypominając rozliczne zalety zdrowotne lipowego kwiatu, z którego nektaru pochodzi jeden z najsmaczniejszych polskich miodów.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA Z ARCYDZIĘGLA.

2017-06-29

Nazywana jest angeliką (anżeliką) lub litworówką, ale Andrzej Mikołajewicz - nasz redakcyjny kolega i mistrz w jej wytwarzaniu - nazywa ją „archangeliką”. Ma w tym wiele racji, bo corocznie wychodzący spod jego rąk napój ma smak iście... archanielski.
Arcydzięgiel litwor jest byliną chronioną (pamiętajmy o tym), ale coraz częściej można go spotkać w  ogrodowych uprawach. Jeśli więc komuś z naszych Internautów uda się zdobyć - właśnie teraz, na przełomie czerwca i lipca - arcydzięglowe łodygi, niechaj zmierzy się z wyzwaniem prawdziwym! Warto, bo przyjemny, aromatyczny zapach i gorzkawy, korzenny smak rośliny nada powstałej z niej nalewce niesamowitych walorów!!!
 
 Zobacz więcej ... 

BÓB.

2017-06-28

Dzięki tej grafice, znalezionej przed kilku laty w internecie, witamy go na naszych stołach wraz z nastaniem lata. Co prawda, przez cały rok można kupić bób mrożony, ale przecież nic nie zastąpi jego smaku, gdy jest świeży, na wielu placach targowych obierany ze strąków wprost na naszych oczach.
Jest znakomitym, tanim źródłem białka, ciesząc się zasłużonym powodzeniem w naszej kuchni przez całe lato. Najsmaczniejszy jest dopiero co wyłuskany, młody, ugotowany w lekko osolonej wodzie, obrany ze skórki, polany odrobiną masła i posypany koperkiem!
 
 Zobacz więcej ... 

KURKI CZYLI... LISÓWKI.

2017-06-27


Obok borowików, podgrzybków, koźlarzy czy rydzów, pieprznik jadalny (łac. Cantharellus cibarius) jest najchętniej zbieranym dziko rosnącym grzybem jadalnym. Kurki (lisówki) - właśnie pojawiły się na małopolskich placach targowych - najczęściej spotkamy w pobliżu sosen i brzóz, w lasach mieszanych. Jest ich sporo już od czerwca, ale najwięcej zbierze się od połowy lipca do początku września. Mają wspaniałą cechę - jeśli na nie trafimy, będzie to „kolonia” grzybów o różnej wielkości.
Są smakowitymi grzybami, najczęściej jadamy je duszone, z jajecznicą, w omlecie, z warzywami czy ziołami. Pasują zarówno jako dodatek do potraw mięsnych czy jarskich. Wspaniale harmonizują z daniami z dziczyzny. Stanowią pyszną bazę do sosów oraz farszów.

 
 Zobacz więcej ... 

SMAKOWITY CHWAST.

2017-06-26

Przekleństwo większości działkowców, ogrodników i zakochanych we własnych przydomowych ogródkach. Niesłusznie zapomniane - pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe zielsko przyprawowe.
Bluszczyk kurdybanek, bo o nim mowa, rośnie gdzie popadnie. Pleni się niesamowicie. Zostawiony samemu sobie, już po miesiącu od pojawienia się, niejednego zakochanego w swoim ogródku przyprawi o ból głowy. Bardzo trudny do wyplewienia i definitywnego pozbycia się, bo odrośnie z najmniejszej pozostawionej w ziemi łodyżki. Wyrośnie nawet w żwirze na podjeździe do garażu. Taki jest mocny!
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (570).

2017-06-23

Zeszli się wczoraj tatusiowie bezżenni i bezdzietni. Zeszli się, usiedli na łączce przy ruczaju, a pogoda była piękna. Wczesnoletnia. Ruczaj nie był zbyt krystaliczny, bo wpływały do niego strumyczki z oczyszczalni ścieków, chociaż już jako tako oczyszczone. Czcili owi tatusiowie dzień ojca, napisany, wydrukowany w kalendarzu z dużych liter Dzień Ojca - zawsze w tym dniu były imieniny Wandy! Dziś nie ma. Może w innych kalendarzach w naszym nie ma… - pisze Gaździna o  świętowaniu pod chmurką, na które sporządziła tatusiom… bezżonnym kiszkę z jabłkami.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017