Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

GWARZENIE PRZY WARZENIU (552).

2017-02-10

Już mi się nie chce gwarzyć przy warzeniu! Ani warzyć. Każdy z domowników co innego by zjadł. Nie takie, nie słone, nie słodkie, makaron za gruby, za cienki, skręcony, nadzienia mało w pierogach! UUU, uuu!!! - żali się nasza Gaździna znad garnka z leniwymi, sporządzanymi z ciasta ziemniaczanego, według gdzieś wyszperanego starego przepisu.
Humor jej jednak nie opuszcza, w czym zasługa kolegi-poety Zdzisława Barglika, który przesyłając wesoły wierszyk nie tylko nastrój poprawił, ale też dał Wandzie Czubernatowej asumpt do walentynkowych, przekornych rozważań...
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (382).

2017-02-09

Dzisiaj o dobroci skrywanej w pomarańczach. To właśnie ona - złota, pełna słońca, soku i aromatu - pomarańcza, kojarzy się z miłym nastrojem. Kiedyś, w okresie mojego dzieciństwa, można było kupić pomarańcze tylko w okresie świątecznym, a później, w ciężkim okresie lat osiemdziesiątych, dostępne były tylko w... Pewexie. Ale to mamy już za sobą. Pomarańcze kupujemy przez cały rok, choć najsmaczniejsze są wczesną wiosną - zaraz po zbiorach, przypadających w Grecji na początku lutego, w innych krajach śródziemnomorskich również w pierwszym kwartale roku... - pisze Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (25).

2017-02-07

Tuż przed świętem Ofiarowania Pańskiego, czyli po naszemu przed Gromniczną, sypnęło mokrym śniegiem. W Gromniczna zrobiło się pięknie, słonecznie, lalo się z dachów, a pod nogami była śnieżna maź. „Na Gromniczną z dachu ciecze, zima długo się powlecze” mówi przysłowie. Gromniczna nazywana jest tez Niedźwiedzią, bo w ten dzień budzą się niedźwiedzie. Jak się obudzi, to wróży późną wiosnę. No i obudził się taki buras w Bieszczadach, mógł huncwot smacznie spać i nie straszyć długą zimą. Będzie smarkało śniegiem, płakało deszczem i ścinało później mrozem... - pisze Lucyna Magierowska, polecając kalafiora z sosem jogurtowym.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (551).

2017-02-03

Wczoraj niedźwiedź zburzył gawrę, czyli po nasemu zwoloł bude. Wyjrzał - uuu, ooo, niy! Za ładnie! Podrapał się po kudłach, ziewnął głośno, mlasnął ozorem, possał prawą przednią łapę i z powrotem nagarnął gałęzi i liści na dziurę.
Chudy był i trochę zły, że pogoda płata figle, ale co tam, pośpię jeszcze i zasnął. Nasi dawni ludzie wiedzieli jaka będzie pogoda, ile jeszcze mrozu i śnieżyc, a nie tylko ciapania i mżawek.
Od tego był niedźwiedź (między innymi, bo wróżb było dużo i wszystkie się spełniały)… -
wspomina Wanda Czubernatowa.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (381).

2017-02-02

Nie wyrzucaj wyciśniętych połówek cytryn, grejpfrutów. Wsuń w nie łokcie na kilka chwil. Nie śmiej się, zobacz! Działają zmiękczająco i rozjaśniają ściemniałe partie skóry… - przekonuje Babcia Alina, bynajmniej nie z wyrachowania.
W „Poradniku” dzisiaj o pielęgnacji rąk metodami jak najbardziej naturalnymi, z wykorzystaniem m.in. ziemniaków, cytryn, siemienia lnianego czy oliwy. Choć nowoczesnych kosmetyków mamy w drogeriach pod dostatkiem, warto sięgnąć po najprostsze, sprawdzone przez pokolenia sposoby dbania o codzienną higienę i dobrostan ciała.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (550).

2017-01-27

Piszę ci ja o grzybach choć na to nie pora, bo przecież styczeń i gdzie tam do grzybów.
Natrafiłam w swojej spiżarni na duże pudło bardzo ładnie suszonych w czasie grzybobrania pociecy, podgrzybków, zajączków i prawdziwków też. W lodówce mamy kilka zamrożonych opakowań samych czapeczek prawdziwków, oraz małych i większych całych...
- gwarzy znad kuchni Wanda Czubernatowa, polecając dwa specjały góralskie: moćkę z grzybów i zupę siajtypity oraz dwa zapożyczone z kuchni białoruskiej: rzodkiew z gęsim smalcem i ciekawą, bogata w smaki sałatkę.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (380).

2017-01-26

Czosnek warto jeść! Zanim świat poznał antybiotyki, to właśnie czosnek używany był jako środek zapobiegający chorobom tak strasznym, jak dżuma, cholera, dur brzuszny i plamisty. Wiadomo też dzisiaj, że szczepionki i antybiotyki w niektórych przypadkach powodują uodpornienie wielu szczepów bakterii, natomiast nie ma to nigdy miejsca po zastosowaniu czosnku. Czosnek zawiera między innymi alliinę, która pod wpływem enzymu allinazy rozkłada się dając alliicynę - związek silnie zapachowy i bakteriobójczy… - przypomina Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

PYSZNE PIEROGI KARNAWAŁOWE.

2017-01-25

Lubimy upowszechniać, czyniąc to już od ponad dziesięciu lat, nietuzinkowe smaki. Nie ukrywamy, że niektóre przepisy zdradzamy z niejakim... bólem serca, ale czegóż nie robi się dla podtrzymania w narodzie smakowitych tradycji kulinarnych. Przepis na karnawałowe pierogi z... grochem i orzechami włoskimi wykorzystujemy w redakcyjnej kuchni od lat „nastu”. Został do niej „zaimportowany” z przeglądu góralskiego jadła karnawałowego w Białym Dunajcu.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (24).

2017-01-24

Słońce zaszło i wtedy zobaczyłam na niebie niesamowite zjawisko. Od miejsca, w którym ono zniknęło za górą, wznosił się wysoki świetlisty słup, na końcu którego jaśniało… słońce, tylko w postaci tęczowego koła. Zdążyłam zrobić zdjęcie. Takie zjawisko, jak mówiła babcia Maria, wróży zmianę pogody. Następnego dnia było pochmurnie i dokuczała niesamowicie zimna wilgoć. Później zrobiło się mroźno od -10 do -15 stopni C i trwało to kilka dni… - pisze Lucyna Magierowska, wspinając swą babcię.
Czas biegnie, więc teraz to babcia Lucyna przekazuje swoje doświadczenia życiowe i kulinarne kolejnym pokoleniom.
 
 Zobacz więcej ... 

ZNAMY JUŻ MISTRZA KARPIA!

2017-01-23

Tradycyjny konkurs „Mistrz Karpia” jest uwieńczeniem wielu lat starań restauratorów z Doliny Baryczy, by karp milicki i ryby słodkowodne z tutejszych hodowli były dostępne na co dzień - w najlepszym wydaniu - w ofercie lokalnej gastronomii. Podczas konferencji podsumowującej „Dni Karpia 2016”, która odbyła się w „Domu Gościnnym” jury konkursu poinformowało, że za najlepsze danie w konkurencji „kolacja rybna” uznało suma w leśnych grzybach z restauracji „Wigwam Górecznik”, a  w konkurencji „nowości menu” - chowder z karpia z „Zagroda Grabownica” w Grabownicy Milickiej.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017