Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

GWARZENIE PRZY WARZENIU (573).

2017-07-14

Zabronili mi warzyć… - żali się Wanda Czubernatowa.
Dzieci powiedziały: „Dziś babciu nie będziesz warzyć. Od dziś - nie będziesz warzyć, smażyć, lepić, zapiekać, podpiekać, mieszać, krajać i trzeć. Włączać kuchenki różne, w tym piec, a na gazie mogę sobie uwarzyć wody na kawę, albo herbatę”.
Tak powiedzieli i poszli, czy te
ż pojechali sobie.
Dzieciątka kochane myślały, że odciążą babcię od męczącej roboty, stania przy garach, unikania pryskania tłuszczem spod smażących się kotletów i takie tam różne kulinarne zbytki i zabytki.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (404).

2017-07-13

Dzisiaj o lodach, bez których trudno wyobrazić smakowity deser i to nie tylko w upalne dni.
Zimne, słodkie albo lekko kwaskowate, z owocami, bakaliami, czekoladą, pachnące wanilią - cieszą się lody powodzeniem szczególnie teraz, latem. Liżąc rozkoszne w smaku gałki uśmiechamy się i przybywa nam energii, po dużej porcji lodów prawdę mówiąc nie mamy ochoty na obiad i cichutko, by dzieci nie słyszały, zadajemy sobie pytanie, czy ten obiad jest w ogóle konieczny. Lody znane były starożytnym… - pisze Babcia Alina, zapraszając nas do przeżycia miłej lodowej przygody.
 
 Zobacz więcej ... 

KIEŁBASA BIAŁA CHRONIONA W UE.

2017-07-10

Precyzyjniej rzecz ujmując, kiełbasa biała parzona wielkopolska, dla której wniosek o unijne Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG) opracowała i złożyła grupa producentów tego specjału powstała w Wielkopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy działającym pod auspicjami Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Unijna ochrona przyznana została tej wędlinie decyzją Komisji Europejskiej z 26 czerwca br. Rozporządzenie o rejestracji i nadaniu znaku opublikowano 7 lipca br., w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest 39. polskim produktem chronionym prawem unijnym i 5. tradycyjnym produktem z Wielkopolski - obok rogala świętomarcińskiego, wielkopolskiego sera smażonego, andrutów kaliskich i oleju rydzowego.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (572).

2017-07-07

O zimnych zupach, zwanych chłodnikami, gwarzy dzisiaj Wanda Czubernatowa inspirując się przepisami z kuchni słowiańskich. To dania proste i smakowite, nie wymagające wielkich umiejętności kulinarnych, a ich składniki dostępne są niemal pod ręką.
Szczawiu pełno rośnie na miedzy na naszym Stajanku, nawet na obu miedzach tej od południa i od północy, z tym, ze od północnej strony trochę mniej. Nazrywam, naskubie i będzie chłodnik. Buraki wyrwę z nacią z pólka kuzynki, koperek też i szczypiorek… - pisze Gaździna.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (403).

2017-07-06

Nagietek, zwany też pazurkiem, paznokietkiem, złocieniem upiększa ogrody przez całe lato swymi kremowymi, żółtymi i pomarańczowymi kwiatkami o przyjemnym, balsamicznym zapachu. Właśnie te pomarańczowe mają najlepsze właściwości lecznicze i kosmetyczne. Zawierają m. in. żółty i czerwony barwnik karotenoidowy, który rozpuszcza się w tłuszczu, olejek eteryczny, kwasy organiczne, w tym kwas salicylowy. Substancje te goją, działają przeciwzapalnie i odkażająco… - Babcia Alina radzi zwrócić uwagę na roślinę występującą powszechnie w naszych ogródkach.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIERY ORZECHOWE.

2017-07-05

Jeśli chcemy przygotować nalewkę z zielonych orzechów, musimy baczyć, by owoce nie wykształciły łupinek. Niestety, tegoroczna wiosna była dla orzecha włoskiego wyjątkowo niełaskawa. W naszych okolicach większość kwiatostanów obmarzła, a te, które przetrwały wykształciły słabe i rachityczne owocki, już opadające z drzew. Za zerwanie kilkunastu orzechów, potrzebnych do sporządzenia nalewki lub likieru, będzie można zabrać się zapewne około połowy lipca. Będzie ich jak na... lekarstwo. Trudno, ale warto te nalewki sporządzić, bowiem nawet naparstek takiego płynu może okazać się zbawienny na poprawę trawienia czy przy dolegliwościach żołądkowych.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (34).

2017-07-04

Pogodny poranek przyjaźnie nastawiał do ludzi i zwierząt. Po śniadaniu poszłam zbierać babkę lancetowatą, kurdybanek, pokrzywę i szczaw jako smaczny dodatek do zupy ziemniaczanej. Wędrując między krzewami jagodowymi, zauważyłam obdarte z kory krzaczki borówki amerykańskiej. Dalej leżały połamane gałęzie porzeczek. Najniższe konary wiśni też miały zniszczoną korę… - pisze Lucyna Magierowska o pierwszych szkodach zauważonych w przydomowym ogrodzie, wyrządzonych przez... rogasie i sarny.
No cóż, taki to już urok mieszkania i prowadzenia gospodarstwa pod Babią Górą.
 
 Zobacz więcej ... 

PRZETWÓRSTWO DOMOWE.

2017-07-03

Kolejny sezon przetwarzania darów ogrodów, pól, łąk i lasów, wraz z nastaniem lata rozpoczął się na dobre. Toteż idziemy dzisiaj z pomocą mniej doświadczonym i wprawnym w tej jakże specyficznej, a dającej tak wiele satysfakcji, sztuce kulinarnej.
Co na Państwa czeka? Kilka publikacji, w których m.in. znajdują się: uwagi na temat ogólnych zasad przygotowywania i przechowywania przetworów, metody przetwórcze: pasteryzacja, mrożenie, kwaszenie, zagęszczanie, utrwalanie cukrem, suszenie i solenie.
Pamiętajmy, że trwałość wszystkiego, co własnoręcznie wykonamy zależy przede wszystkim od właściwego doboru surowców i przypraw oraz zachowania podstawowych zasad higieny.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (571).

2017-07-01

Jest sobota pierwszy dzień lipca 2017 roku i jest tak pięknie, że można pięknąć z pekna, pęknąć z piękna, albo zachłysnąć się deszczówką. Bo miało być burzowo, gorąco, lipcowo, a tak, lipcowo to już jest bo u nas zawsze jest deszczowy lipiec, nawet w kinie. Hej. To za oknem, a z drugiej strony okna, czyli w pomieszczeniach mieszkalnych ludzi i zwierzątek domowych, jest sucho, przyjaźnie i z telewizora płynie kojące słowo na sobotę. Jest też pachnąco, babka już od rana smaży moskolicki z buryj mąki, bo nie kupili chleba, a kluski nie chcą… - wita lipiec Wanda Czubernatowa.
 
 Zobacz więcej ... 

MIÓD AKACJOWY.

2017-06-30

To kolejna odmiana miodu z polskich pasiek wybierana z uli - zazwyczaj - na przełomie czerwca i lipca. Miód ten nie jest łatwy do pozyskania, bowiem w polskich warunkach klimatycznych robinia akacjowa (grochodrzew biały, grochodrzew akacjowaty), potocznie zwana akcją (na zdjęciu), kwitnie i nektaruje obficie, lecz krótko, a jej kwiaty są bardzo podatne zarówno na wahania temperatury, jak i na deszczową aurę - szybko więdną i stają się dla pszczół nieatrakcyjne. Wielu pszczelarzy określa robinię akacjową mianem białej lipy.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017