Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (391).

2017-04-13

Prawdziwa drożdżowa baba pochodzi z kuchni polskiej, pieczono ją już w wieku XVII. Im więcej było w niej jaj, tym była lepsza. Nie szczędzono do tego słodkiego ciasta rodzynek, migdałów i innych bakalii... - przypomina Babcia Alina, pisząc dzisiaj - wszak Wielkanoc tuż, tuż - o babach, babkach i babeczkach. Jej zdaniem baba najlepsza to... pieczona w formie z „kominkiem”, można ją nie tylko lukrować, posypywać posiekanymi migdałami czy orzechami, ale będzie ciekawa w smaku, jeśli tę dziurkę wypełnimy owocami z bitą śmietaną, kremem, konfiturą - jak kto lubi...
 
 Zobacz więcej ... 

"KRÓLOWA" WIELKANOCNEGO STOŁU.

2017-04-13

Przywykliśmy „święconką” nazywać wszystko, co znajduje się w wielkanocnym koszyczku, ale to także… zupa, a właściwie polewka, która powinna być przygotowana wyłącznie na... serwatce (!!!) - podawana w wielkanocną niedzielę, bardzo popularna w kuchni małopolskiej.  Prawdziwe bogactwo jej odmian spotkamy w kuchniach góralskich. A ileż ma nazw! Co region to inna: chrzanówka, krzanówka, chrzan, chrzon, krzon, krzun (na zdjęciu tytułowym), chrzanica, krzanica, chrzonica, krzonica, krzonowina, trzęsionka, żur chrzanowy, sodra czy wreszcie święcelina. Podawana jako chłodnik lub jako prawdziwy ukrop. Najbliższe tradycji są chrzanowe chłodniki, bo Niedziela Wielkanocna była (szczególnie na wsi) świętem tak wielkim, że nie godziło się gotować strawy.
 
 Zobacz więcej ... 

ZAMOJSKIE ZUPY SERWATKOWE.

2017-04-12

W ubiegłym roku, anonsując na „Facebooku” materiał o tradycyjnych, wielkanocnych zupach chrzanowych na serwatce, zapytaliśmy czy poza Małopolską i Podkarpaciem zupy na bazie serwatki są znane i sporządzane. Na reakcję z Zamojszczyzny nie musieliśmy długo czekać - była błyskawiczna. Edyta Szast obiecała, że zupę serwatkową uwarzy specjalnie dla naszych Internautów. Ach, te niezawodne Internautki, podobnie jak my pozytywnie „zakręcone” na punkcie tradycyjnych smaków.
Stało się! W e-mailu otrzymaliśmy nie tylko zdjęcia, ale również wspominki o smakach dzieciństwa, babci i prababci oraz receptury dwóch odmian zupy serwatkowej!!!
 
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNY ŚLEDZIK.

2017-04-11

Niegdyś - powszechnie dostępny - na jarmarku, w każdym sklepie, każdej karczmie był symbolem Wielkiego Postu i jednym z kilku (np. obok żuru) atrybutów. Jadany niemal co dnia przez wszystkich przestrzegających surowych, postnych nakazów religijnych. Uprzykrzał się na tyle mocno, że wraz z nastaniem Wielkanocy, w wielu regionach, urządzano mu uroczyste... „pogrzeby”.
Dzisiaj śledź nie jest już tak postponowany. Stał się jedną z naszych... „narodowych” ryb, coraz częściej i chętniej widywaną na stołach pod rozmaitymi postaciami.
 
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNA JAGNIĘCINA.

2017-04-10

To ostatni dzwonek, by - jak to mówią górale - zarosolić naszą, polską jagnięcinę lub baraninę. Rosolenie to umieszczanie mięsa w zalewie sporządzanej na przeróżne sposoby. W przypadku jagnięciny „mlecznej” (gdy jagnię żywione było wyłącznie owczym mlekiem i nie widziało siana, kiszonki lub jakiejkolwiek inne paszy), mięso jest tak delikatne, że nie wymaga wstępnej obróbki. W przypadku jagniąt starszych powinno wystarczyć od 24 do 48 godzin, a w przypadku baraniny - 3, 4, a nawet więcej dób.
Polska jagnięcina i baranina z wolna i bardzo mozolnie wraca do łask - szczególnie w okresie poprzedzającym Wielkanoc. Jednak polscy restauratorzy i zaopatrzeniowcy sklepów nadal nie darzą jej - nie wiedzieć czemu - ani uznaniem, ani specjalnym zainteresowaniem.
 
 Zobacz więcej ... 

MAGIA PALM I BAZI.

2017-04-10

Traktowanie gałązek wierzbowych i bazi jako jednego z  symboli odradzającego się życia wzięło swój początek jeszcze w  czasach pogańskich. Gałęzie i wierzbowe witki stały się także głównym budulcem wielkanocnych palm, a  bazie jedną z  ich naturalnych ozdób.
Wierzono, a dowody tej wiary spotyka się po dziś dzień, w szczególną moc poświęconych bazi zdobiących palmy. Zjadano je nawet, a właściwie połykano - oczywiście nie garściami - wierząc, iż taki „zabieg” chroni przed wszelkimi rzucanymi urokami, chorobami, wzmacnia siły witalne organizmu, dodaje krzepy mężczyznom, a nawet wzmaga płodność kobiet.
 
 Zobacz więcej ... 

PISANKI, KRASZANKI I...

2017-04-10

Zdawałoby się, że sprawa jest prosta, bo wielkanocne zdobienie jaj określało się mianem „pisania”.Stąd nazwa „pisanka”. Z kolei, źródłosłów „kraszanki” (kroszonki) odnajdziemy w staropolszczyźnie, w której wyraz „krasa” oznaczał m.in. piękno i ozdobę - w najszerszym tego słowa znaczeniu. Przedstawione na zdjęciu kroszonki opolskie to jeden z licznych przykładów wielkanocnych cacek i atrybutów najważniejszego dorocznego święta.
Warto przeczytać (w tekście zachowujemy pisownię oryginału) i przypomnieć sobie, co o historii pisanek i kraszanek pisał Zygmunt Gloger w „Encyklopedii staropolskiej”...
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (560).

2017-04-07

Dawniej goście zawsze byli mile widziani i proszeni „do wrazu”. Siadojcie z nami, dostawali miseczkę, albo tylko łyżkę, jeśli jedliśmy z jednej michy. Teraz to już nie wiem, bo goście proszeni czy nie zawsze dostaną to kawę, to kawałek starego placka, albo przynoszą ze sobą picę, czy zapiekankę. I często jakiś dobry płyn. Wszystko się zmienia i wszystko płynie jak powiedział Pan Tarej. No. Hej… - gwarzy znad kuchni Wanda Czubernatowa, warząc postną piątkową fasolę ze śliwkami, życząc nam dobrego smaku i zielonej wiosny.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (390).

2017-04-06

Olejki z: jojoby, pestek winogronowych, włoskich orzechów, kiełków pszenicy oraz: lniany, migdałowy, pomarańczowy i różany. To temat kolejnego odcinka rad naszej Babci. Panująca moda na naturalne kosmetyki rodzi zainteresowanie produktami, które służą do wytwarzania ekologicznych kosmetyków. Olejki eteryczne, ich wpływ na nastroje i zdrowie człowieka, magia woni, kojące, lecznicze i upiększające ich działanie, to wiedza, do której się odwołujemy i którą rozszerzamy... - pisze Babcia Alina o magicznej mocy olejków.
 
 Zobacz więcej ... 

DAWNE MAZURKI WIELKANOCNE.

2017-04-05

Zilustrowane mazurkami współczesnymi z naszego bogatego archiwum smaków świątecznych. Baba i mazurek to dwa rodzaje słodkości, bez których stół wielkanocny zatraciłby swój tak na wskroś polski, tradycyjny wygląd. O ile baba miała swój specyficzny kształt, wielkość, a przy tym puchową lekkość, o tyle w mazurkach panowała całkowita dowolność. Mazurek nie wymaga takiego „nabożeństwa” jak wypiek bab, co nie oznacza, że jest ciastem prostym do wykonania. Nic bardziej mylnego. Osobno trzeba było wypiec spód, osobno przygotować masę i jeszcze ta dekoracja (bakalie, czekolada, kolorowe lukry...) - indywidualna dla każdego wypieku, będąca - tak naprawdę - pokazem inwencji, pomysłowości i poczucia humoru gospodyni.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017