Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (398).

2017-06-01

Tym razem rzecz o zdrowiu w surówkach. Babcia Alina pisze… Czas pięknej, dojrzałej i soczystej wiosny, kiedy już możemy kupić młode jarzynki, sprzyja smakowaniu surówek, dzięki którym dostarczamy organizmowi potrzebne witaminy i mikroelementy. Jarzyny i owoce to wielkie dobro dla pięknych włosów i ładnej cery. Wiosna jest… pyszna!!!
Oprócz porad dotyczących sporządzania surówek w publikacji znajdą Państwo także przepisy na: egzotyczne rzodkiewki, zielone ogórki i krewetki, zieloną sałatę inaczej oraz kalarepkę z rodzynkami.
 
 Zobacz więcej ... 

BZOWY CZAS.

2017-05-31

W poprzednich latach czarny bez był w już w połowie maja w pełnym rozkwicie. Wyjątkowo ochłoda i kapryśna, sprawiła, że bzowe baldachy kwiatowe dopiero budzą się do życia. Warto na te kwiaty zwrócić uwagę. Ma bowiem czarny bez, zwany także bzem dzikim, wiele zastosowań domowych, zarówno kulinarnych, jak i leczniczych. W medycynie ludowej był ceniony „od zawsze”. Uważano, że zastępuje całą aptekę, pomagając aż w 99 chorobach. Przypisywano mu również właściwości magiczne (ochronę przed złym, duchami, czarownicami), więc sadzono z niego żywopłoty na tyłach domostw, by owo złe - pod jakąkolwiek postacią - nie zakradło się pod dach.
W dawnych czasach uważano, że w tych krzewach mieszkają bóstwa domowe. Stąd ich obecność - po dziś dzień - przy wielu wiejskich obejściach.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (32).

2017-05-30

Syningia zakwitła równie pięknie jak w zeszłym roku. Wyrywam trawę z malin i słucham ptasich odgłosów. Szpak wyprowadził pierwszy lęg i teraz śpiewa swoją pieśń miłosną. Także kos pokazuje swoje umiejętności śpiewacze. Kukułka kuka w Kosicznem, bażant odzywa się w malinach, dając o sobie znać. Sikory, zięby, cierniówki, trznadel, dają przeurocze koncerty...  - cieszy się Lucyna Magierowska. Ptasie trele nareszcie słyszymy praktycznie wszędzie, a pod Babią Górą jest teraz szczególnie głośno.
 
 Zobacz więcej ... 

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY.

2017-05-29

Tegoroczna wiosna okazała się wyjątkowo chłodna. Ciepły koniec maja to jednak ostatni moment, by skorzystać z obfitości różnorodnych sadzonek. Do uprawy podstawowego zestawu ziół, które przydadzą się w naszej kuchni, potrzebne będzie niewiele miejsca. Może to być grządka o powierzchni około 6 - 9 m kw. Dobrze byłoby, gdyby stanowiska dla poszczególnych gatunków ziół miały około 1 m kw. i były oddzielone ścieżkami ułatwiającymi dostęp do nich podczas ich pielęgnacji i zbioru. Zioła możemy również hodować w skrzynkach na balkonach, a  nawet w  doniczkach umieszczonych np. na kuchennym czy pokojowym parapecie.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (566).

2017-05-26

Jako że Dzień Matki, choć jestem babką, dzieci przyniosły mi kwiatka, czerwoną różę. Na długim ogonku, prawie rozwiniętą, nie przekwitła, ani nie za wcześnie zerwaną. Ładna róża. Oprócz tego przynieśli w pojemniczkach ciasta, ciastka, ciasteczka-szarlotkę, sernik, napoleonki, owoce, lody... (...) I tak sobie czczę swój dawno zapomniany Dzień Matki, wspominając uczty w lesie, na skraju polany, w gajach, na działce w maliniaku, nad potoczkiem, gdzie z innymi matkami i małymi dziećmi piekłyśmy kiełbaski na patyku i ziemniaczki w popiele… - pisze Wanda Czubernatowa, pozdrawiając mamy, matule i matusie.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (397).

2017-05-25

Zielono mi - coś dla skóry” to kolejny poradnikowy temat, którym na wiosnę zajmuje się Babcia Alina, pisząc o wykorzystaniu darów natury: ogórka marchewki i selera… Skórę, nasze idealne opakowanie, staramy się pielęgnować przez całe życie. Panie, które dostrzegają pierwsze, niepokojące ślady, jakie zostawia upływający czas, starają się ten proces opóźnić, zahamować. Te spośród nas, które sprawę tę traktują z całą powagą i systematycznie pielęgnują ciało, ocenić mogą efekty patrząc na panie w tym samym wieku, które nie opiekowały się sobą systematycznie.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (565).

2017-05-19

Jako że mam zjeść około 15 kila ziemniaków miesięcznie, wedle statystyki podanej w książce „Żywienie rodziny wiejskiej”, wydanej w 1956 roku (już o tym pisaliśmy), obliczam ile zjadłam i wychodzi, że za mało! Już prawie koniec miesiąca, a ja jem jednego grulecka na tydzień! Nie, nie takiego co waży 2 i pół kila, zwykłego, średniego. Pewnie, że muszę dobić jakąś frytką, albo cipsem, strużynkami, co tam wymyślił nasz przemysł spożywczy z polepszaczami. Trochę się cni za prawdziwymi potrawami wiejskimi z ziemniaków i ciasta ziemniaczanego…- gwarzy znad rondelków Wanda Czubernatowa.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (396).

2017-05-18
 
Gdy maj puka do naszych drzwi, marzymy by szparagi jak najszybciej zagościły w domowym menu. Dlaczego tak nam smakuje ten prawdziwie majowy specjał?
Chińczycy już 3000 lat temu leczyli przy ich pomocy kaszel, bóle nóg i podniesioną temperaturę. Starożytni Egipcjanie widzieli w szparagach lek przeciwbólowy. Z biegiem czasu ich uprawa rozszerzyła się na wiele krajów, bo lekko-słodki smak i specyficzny aromat utorowały im drogę na stoły najbogatszych… - przypomina Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

POKRZYWOWE DANIA.

2017-05-15

Opisywali ją zielarze we wszystkich wiekach; przez wiele ludów była uważana za roślinę magiczną. Pokrzywa należy do najważniejszych chwastów tzw. kuracji majowej - czyszczącej krew, działającej wzmacniająco, obniżającej zawartość cukru i doskonale wpływającej na procesy przemiany materii. Jest rośliną niezwykle bogatą w składniki mineralne, witaminy i od starożytności cieszy się wielką sławą rośliny leczniczej. Części jadalne to młode szczytowe listki wraz z łodygami zbierane przed rozpoczęciem kwitnienia - później stają się zbyt włókniste. Mamy więc idealny czas, by skorzystać z jej rozlicznych dobrodziejstw.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (564).

2017-05-12

Zakwitły mniszki. Na przekór pogodzie, deszczom, czasem i mrozu zakwitły tysiące mniszków. U nas dopiero teraz, bo śnieg sobie leżał, ale w innych stronach naszej drogiej ojczyzny już dużo wcześniej się złocił. Wprawdzie jeszcze nie przypomina mnicha, ani mniszka, złociutką głowę kieruje do słonka, potem, jak przekwitnie będzie ładną, puszystą kulką, w którą niewiasty dmuchają mówiąc - ot, męska stałość… - pisze Wanda Czubernatowa, polecając domowy przepis na sporządzenie mniszkowej nalewki, która m.in. wzmaga apetyt, łagodzi żylaki nóg i uspokaja.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017