Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

NA UPAŁY TYLKO CHŁODNIKI !!!

2017-07-31

Przypominamy, bowiem początek sierpnia, który zapowiada się gorący jak mało kiedy,  nie oszczędzi nas w kuchni! Tymczasem, w naszych domach chłodniki (zwane dawniej chłodźcami) i zupy owocowe spotyka się sporadycznie. Warto, szczególnie podczas letnich, upalnych dni, poświęcić im nieco więcej uwagi, tym bardziej że wiele z nich możemy przygotować ze świeżych owoców i warzyw. Mało kto dzisiaj wie i pamięta, iż niegdyś „na zimno” podawano - szczególnie w okresie letnim - również barszcze i rosoły, zaś najprostszym chłodnikiem (chłodźcem) było zsiadłe mleko podawane z kaszą gryczaną lub ziemniakami, suto kraszonymi skwarkami i posypanymi koperkiem.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (575).

2017-07-28

Doktory zwalczają znachorów i różnych ziołoleczników i słusznie. Zanim się wyleczysz ziółkiem, to musisz go zjeść, albo wypić wagon, a pigułka za godzinę stawia na nogi, uzdrawia rozum, stawy, serce, przetyka uszy, otwiera oczy, mięśnie stają się elastyczne, młode i babcia „skacze jak kangur”. Tak jest tu i teraz, a ziół ludzie już nie znają… - gwarzy Wanda Czubernatowa.
W gawędzie o dwóch nieco zapomnianych roślinach zielnych oraz domowy przepis na
smakowite kotleciki-pulpeciki z grochu.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (406).

2017-07-27

Nadszedł ten wspaniały czas, kiedy z radością zmieniamy nasze obiadowe menu na dania z owocami. To pyszności pochodzące jeszcze z kuchni naszych prababć i babć… - pisze babcia Alina.
Na gorące dni poleca owocowy smak lata czyli: knedle z morelami, knedle ze śliwkami, naleśniki z borówkami czyli czarnymi jagodami, a na deser śliwki w koniaku lub winiaku. Ostatnia propozycja będzie wymagać od nas pewnej cierpliwości, bo tak przygotowane śliwki muszą nieco leżakować w słoikach. Zapewniamy, że warto poczekać 2-3 tygodni, by delektować się ich wybornym smakiem.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z WIŚNI.

2017-07-26

Cenimy wiśnie, bo są owocami obecnymi w polskiej kuchni zdawałoby się od zawsze. To wyśmienity surowiec do wyrobu konfitur, dżemów, soków, kompotów, mrożonek i najróżniejszych produktów cukierniczych.
Przypomnijmy, że na świecie zbiera się rocznie około miliona ton wiśni, a w grupie największych producentów i dostawców tych owoców znajdują się: USA, Polska, Serbia i Węgry. Polskie zbiory wiśni dochodzą do blisko 200 tysięcy ton rocznie. Dzisiaj domowe nalewki i likiery wiśniowe...
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (35).

2017-07-25

Moja Mama zostawiała mleko w zimnej spiżarce w zimnym kamiennym garnku. Zbierała śmietanę, z której później robiła masło. Do tego była potrzebna maśnica, zrobiona z drewnianych klepek, ściągniętych metalową obręczą. Do części głównej wlewało się śmietanę i wkładało laskę z kółkiem (inaczej stęporek). Następnie nakładało wierzchnik i prowdę - taką nakładkę jak kapelusz grzyba, żeby śmietana i później maślanka, nie chlapały. Laską poruszało się rytmicznie do góry i w dół, aż do zrobienia masła… - wspomina Lucyna Magierowska.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z MALIN.

2017-07-24

Przepisów na sporządzenie nalewek i likierów malinowych jest wiele. Najlepszą nalewkę uzyskamy z malin leśnych. Jeśli już płukanych, to wyłącznie przez deszcz. Maliny leśne zazwyczaj nie są przesadnie piękne i dorodne, ale ich aromat i zapach nagrodzą te drobne ułomności. W sporej części znanych nam receptur zalecane jest zalewanie malin spirytusem (rozcieńczonym wódką lub przegotowaną wodą - do stężenia od 40 do 70, zależnie od upodobania sporządzającego nalewkę), następnie zasypanie owoców cukrem i łączenie tak uzyskanego soku z nalewem. Są też receptury, w których poleca się najpierw zasypanie owoców cukrem, a następnie zlanie soku i zalanie owoców spirytusem o stężeniu wskazanym wyżej.
 
 Zobacz więcej ... 

NASTAŁ WIŚNIOWY CZAS.

2017-07-24

Pora zabrać się za przetwarzanie wiśni, które w naszym kraju występują w dwóch podstawowych odmianach: „szklanka”- wczesna, o cierpkim, kwaskowatym smaku oraz „łutówka” - późna, soczysta, ciemnoczerwona, delikatna i słodka.
Owoce wiśni cenione są jako doskonały surowiec do wyrobu konfitur, dżemów, soków, kompotów, win, nalewek, likierów, mrożonek i najróżniejszych produktów cukierniczych. Zawierają spore ilości witaminy A, kwasu jabłkowego, cytrynowego, manganu i jodu. Poprawiają apetyt, stan naczyń krwionośnych, działają przeciwzapalnie, a spożywanie ich pod każdą postacią zaleca się osobom ze schorzeniami reumatycznymi, nerkowymi oraz chorym na serce.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017