Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (386).

2017-03-09
   
Przed wielu laty liście jarmużu używane były przede wszystkim jako zimowa ozdoba półmisków z wędlinami. Dzisiaj śmiało ta jarzyna gości w naszych menu, bo pełna jest cennych soli mineralnych i witamin. Niegdyś przyrządzano jarmuż prosto: sparzony wrzątkiem duszono z dodatkiem masła (margaryny), łączono z marchewką, selerem, pomidorami, czasem z jabłkami, albo podawano tak jak szpinak. Duszono go też boczkiem albo kiełbasą. My przyrządzamy z niego zdrowe koktajle i różne pychotki… - o modzie na jarmuż pisze Babcia Alina polecając jarmuż w surówce, jarmuż z bakaliami i jarmuż z jabłkami.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (27).

2017-03-07

W pamięci utkwił mi pewien Popielec. Mama szyła coś na „Singerce”, a ja byłam okropnie głodna. Zapytałam Mamy o jedzenie, a ona mi rzekła, że w kuchni jest placek i mogę go zjeść. Wzięłam to, co nazwała plackiem. Było żółte, zimne, twarde i trudno było w nie wbić zęby. Mama powiedziała, że jest post i to powinno wystarczyć... - wspomina Lucyna Magierowska. W kolejnym felietonie sen o żabie na... smyczy, śniadaniu przygotowanym przez męża oraz popielcowym placku, który już nie starszy się dzieci. Ach,  jeszcze zapowiedź wiosny, bo pod Babią Górą kwitną już krokusy.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (555).

2017-03-03

Dzisiaj Gaździnie w głowie „Figle i rzeczy o jedzonku naszym powszechnym”. Proponuje nam duszonego dorsza do zjedzenia z chlebem lub frytkami, okraszonego mruczanką, której fragment cytujemy…
A jeść umiem, lubię, kocham, pragnę! Choć raz do syta, albo do pęknięcia, ale nie obżarstwo.
Panie mój nad Pany, chwalić Cię pragnę kapustką z grulami, kwaśniczką cienką maszczoną olejem.
W krojenie marchwi, szatkowanie kapust wszystkie modlitwy wkładam razem z kminkiem, maszczę promykiem, podprawiam błękitem, czasem jakieś ziółko, suszony rozmaryn, cyklamenu kwiatuś sprzed bram raju w oknie.
 
 Zobacz więcej ... 

NIE DAJMY SIĘ GRYPIE.

2017-03-03

Ta sezonowa choroba wirusowa rozpanoszyła się tej zimy i kładzie nas do łóżek. Wielu radzi sobie domowymi sposobami. Pamiętajmy jednak, że takie „specyfiki” nie mogą i nigdy nie powinny zastępować profesjonalnej kuracji medycznej. Skarbnica polskiej ludowej wiedzy zielarskiej jest bardzo bogata. Z jej zasobów przypominamy dzisiaj herbatkę przeciw grypie, wodzionkę z czosnkiem (na przeziębienie) i syrop od kaszlu. Tymi domowymi „medykamentami” możemy poratować także nasze pociechy, bowiem nie zawierają one niczego… zdrożnego.
 
 Zobacz więcej ... 

JAK DAWNIEJ POSZCZONO.

2017-03-02

Wertując stare książki kucharskie natknęliśmy się na „Oszczędne obiady bezmięsne” autorstwa Juliuszowej Albinowskiej, wydane we Lwowie około 1900 r. jako uzupełnienie do innego kulinarnego dziełka tej autorki zatytułowanego „Dom oszczędny”. To nie tylko książka z przepisami na obiady postne - zestawione miesiącami, z uwzględnieniem dostępnych w danym miesiącu artykułów żywnościowych  - ale także ciekawe źródło wiedzy dotyczącej postów w dawnej Polsce. Okazuje się, że poszczono wcale nie tak ściśle, jakby się nam dzisiaj zdawać mogło, a praktyki postne inne były w domach chłopskich (bardziej rygorystyczne), inne szlacheckich czy ziemiańskich, a jeszcze inne w mieszczańskich.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (385).

2017-03-02

Wiele orientalnych specjałów i smakołyków szybko zdobywa sobie prawo obywatelstwa w naszej kuchni. To najczęściej owoce i przyprawy. Bez niektórych nie wyobrażamy sobie smakowitych wypieków. Tak jest np. z kokosem, który już od ponad pół wieku przydaje smaku nie tylko świątecznym specjałom. Szczególnie o wiórkach kokosowych można powiedzieć, że trafiły „pod strzechy”, o czym świadczy bogactwo przepisów na ich wykorzystanie. Właśnie o kokosie - owocu palmy kokosowej - pisze dzisiaj Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

PORA ŻUR NASTAWIĆ!

2017-03-01


Żur to... „król postnego stołu”. Jako, że zakwas był szybki do wykonania, tani i sporządzany w każdym domu, idealnie nadawał się na wielkopostny czas.
Najważniejszy postnym okresem było czterdzieści dni poprzedzających Wielkanoc - wyraz czci okazywanej cierpiącemu Chrystusowi. Według przekazów Wielki Post (łac. quadragesimae) został wprowadzony przez samych apostołów. Do liturgii, obrzędowości oraz obyczajowości chrześcijańskiej wszedł już w VII w., jako czas oczyszczenia, umartwiania, wzmożonej pobożności, dobrych, miłosiernych uczynków, głębokiego i poważnego zastanawiania się nad sensem życia, mającym przygotować wiernych do godnego uczestnictwa w wielkim święcie Zmartwychwstania.

 
 Zobacz więcej ... 

POPIELEC.

2017-03-01

Środa Popielcowa - „Popielec”, a dawniej Wstępna (Stępna) Środa, rozpoczyna w katolicyzmie czas 40-dniowego postu poprzedzającego największe chrześcijańskie święto - Wielkanoc.
U pierwszych chrześcijan post ten trwał 40 godzin. W kolejnych kilkuset latach wydłużono go do tygodnia, zaś o poście trwającym czterdzieści dni po raz pierwszy wspomina św. Atanazy z Aleksandrii w liście pasterskim z okazji Wielkanocy roku 334 n.e.
Tego dnia księża w kościołach posypują głowy wiernych popiołem na znak żałoby i pokuty. Czyniąc popiołem znak krzyża na głowach wiernych, wygłaszają jedną z dwóch formuł: ...z prochu powstałeś i w proch się obrócisz... lub ...nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię.
 
 Zobacz więcej ... 

TAPETA NA MARZEC 2017.

2017-02-28

Tym razem coś niezwykle prostego, ale wyjątkowo pożywnego i smacznego - placek pasterski jeden z przysmaków czarnych górali zamieszkujących dolinę Popradu w Małopolsce. Na „Listę Produktów Tradycyjnych” trafił w styczniu br. Jest jedną z odmian placków z blachy („bratem” proziaka, przaśniaka, fajerczarza czy masy oraz „kuzynem” moskola. Współcześnie podawane są jako przekąska, ale dawniej musiały mieć zacną grubość i wielkość, gdyż dla pasterza (bacy, juhasa, honielnika) lub koszącego na na halach trawę na siano, musiały wystarczyć za całodzienny posiłek.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (554).

2017-02-24

Po tłustym czwartku ostatkowy weekend zapowiada się u naszej Gaździny również tłusto, bowiem domownicy... Obżarci chrustem, pączkami i wszelakimi słodkościami, szukają jeszcze resztek, dojadają nadgryzione pączki - ten z budyniem, ten z różą, z marmoladą z pigwy i kto wie z czym jeszcze. Dziecko starsze chce pączka z nadzieniem z delikatnego mięska drobiowego, albo z grzybów. Albo papryki ostrej… - pisze Wanda Czubernatowa zabierając się do sporządzenia pieczarek smażonych we fryturze. Do tego dania dodaje wesołe toasty ostatkowe nadesłane przez Zdzisława Barglika.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017