Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (406).

2017-07-27

Nadszedł ten wspaniały czas, kiedy z radością zmieniamy nasze obiadowe menu na dania z owocami. To pyszności pochodzące jeszcze z kuchni naszych prababć i babć… - pisze babcia Alina.
Na gorące dni poleca owocowy smak lata czyli: knedle z morelami, knedle ze śliwkami, naleśniki z borówkami czyli czarnymi jagodami, a na deser śliwki w koniaku lub winiaku. Ostatnia propozycja będzie wymagać od nas pewnej cierpliwości, bo tak przygotowane śliwki muszą nieco leżakować w słoikach. Zapewniamy, że warto poczekać 2-3 tygodni, by delektować się ich wybornym smakiem.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z WIŚNI.

2017-07-26

Cenimy wiśnie, bo są owocami obecnymi w polskiej kuchni zdawałoby się od zawsze. To wyśmienity surowiec do wyrobu konfitur, dżemów, soków, kompotów, mrożonek i najróżniejszych produktów cukierniczych.
Przypomnijmy, że na świecie zbiera się rocznie około miliona ton wiśni, a w grupie największych producentów i dostawców tych owoców znajdują się: USA, Polska, Serbia i Węgry. Polskie zbiory wiśni dochodzą do blisko 200 tysięcy ton rocznie. Dzisiaj domowe nalewki i likiery wiśniowe...
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (35).

2017-07-25

Moja Mama zostawiała mleko w zimnej spiżarce w zimnym kamiennym garnku. Zbierała śmietanę, z której później robiła masło. Do tego była potrzebna maśnica, zrobiona z drewnianych klepek, ściągniętych metalową obręczą. Do części głównej wlewało się śmietanę i wkładało laskę z kółkiem (inaczej stęporek). Następnie nakładało wierzchnik i prowdę - taką nakładkę jak kapelusz grzyba, żeby śmietana i później maślanka, nie chlapały. Laską poruszało się rytmicznie do góry i w dół, aż do zrobienia masła… - wspomina Lucyna Magierowska.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z MALIN.

2017-07-24

Przepisów na sporządzenie nalewek i likierów malinowych jest wiele. Najlepszą nalewkę uzyskamy z malin leśnych. Jeśli już płukanych, to wyłącznie przez deszcz. Maliny leśne zazwyczaj nie są przesadnie piękne i dorodne, ale ich aromat i zapach nagrodzą te drobne ułomności. W sporej części znanych nam receptur zalecane jest zalewanie malin spirytusem (rozcieńczonym wódką lub przegotowaną wodą - do stężenia od 40 do 70, zależnie od upodobania sporządzającego nalewkę), następnie zasypanie owoców cukrem i łączenie tak uzyskanego soku z nalewem. Są też receptury, w których poleca się najpierw zasypanie owoców cukrem, a następnie zlanie soku i zalanie owoców spirytusem o stężeniu wskazanym wyżej.
 
 Zobacz więcej ... 

NASTAŁ WIŚNIOWY CZAS.

2017-07-24

Pora zabrać się za przetwarzanie wiśni, które w naszym kraju występują w dwóch podstawowych odmianach: „szklanka”- wczesna, o cierpkim, kwaskowatym smaku oraz „łutówka” - późna, soczysta, ciemnoczerwona, delikatna i słodka.
Owoce wiśni cenione są jako doskonały surowiec do wyrobu konfitur, dżemów, soków, kompotów, win, nalewek, likierów, mrożonek i najróżniejszych produktów cukierniczych. Zawierają spore ilości witaminy A, kwasu jabłkowego, cytrynowego, manganu i jodu. Poprawiają apetyt, stan naczyń krwionośnych, działają przeciwzapalnie, a spożywanie ich pod każdą postacią zaleca się osobom ze schorzeniami reumatycznymi, nerkowymi oraz chorym na serce.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (574).

2017-07-21

Gazda kose klepie
Pódzie w tany w kosą
póki ptaszek śpiewa
póki trawa z rosą
Słoneczko już wyszło
rosę obllizuje
a gazda z Hanusią
pod miedzą figluje!

- nuci Gaździna warząc kaszę jaglaną, którą - jak na upalne lato przystało - poda domownikom z sosem... poziomkowym.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (405).

2017-07-20

Trochę zapomnieliśmy o lawendzie, tej pięknie pachnącej i pożytecznej roślinie, tak niedawno jeszcze niezbędnej w domu. Kojarzy się jej woń ze świeżą pościelą i starą komodą, z domem, spokojem... Lawenda to nie tylko lek, kosmetyk, przyprawa. To także ozdobna roślina, godna zajęcia słonecznego miejsca w ogrodzie, a jeszcze lepiej w skalnym ogródku razem z wrzosem i roślinami przyprawowymi. Jej fioletowoniebieskie kwiatuszki i przyjemny zapach dadzą nam wiele radości - pisze Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

MIÓD LIPOWY.

2017-07-19

Już jest wybierany z uli i odwirowywany z plastrów. Znajomi pszczelarze informują nas, że są zadowoleni z efektów pracy pszczół.
Od wielu setek lat miód lipowy uważany jest w Polsce za za jeden z najlepszych miodów nektarowych. Pszczelarze - nie bez przyczyny - nazywają lipę „królową pożytków miododajnych”, zaś miód lipowy był - od najdawniejszych czasów - jedną z najbardziej poszukiwanych odmian.
Z tego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potem szlachci pańskie stoły - pisał Jan Kochanowski we fraszce „Na lipę”.
 
 Zobacz więcej ... 

RAKI - POLSKI DELIKATES!!!

2017-07-18

W latach międzywojennych nie mogła bez nich istnieć żadna szanująca się restauracja, nie mogło odbyć się żadne ekskluzywne przyjęcie. Smakiem raków raczono się na wyraz chętnie, także w domach ziemiańskich czy mieszczańskich.
Rak szlachetny (łac. Astacus astacus) powszechnie występował we wszelkich akwenach, nie tylko w jeziorach, stawach, rzekach i strumieniach, lecz także nawet w rowach melioracyjnych i gliniankach. Nic więc dziwnego, że był powszechnie dostępny niemal na każdym większym placu targowym. Ówczesne odłowy raka szlachetnego i jego „kuzyna” raka błotnego (łac. Astacus leptodactylus) szacowano na 610 ton rocznie.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIERY ZIOŁOWE.

2017-07-17

Od wieków przypisuje się mięcie właściwości magiczne. Napary z niej stosowano na odganianie złych myśli. Gałązki zawiązane w jedwab i włożone do łóżka miały zapewniać...wierność małżeńską.
Koniecznie trzeba też zwrócić uwagę na melisę. Napary i nalewki z niej sporządzane działają wzmacniająco, przyśpieszają trawienie, pobudzają apetyt i wzmacniają żołądek, a nadto wspaniale uspokajają.
Nie odmówimy sobie wykorzystania melisy i mięty do wykonania nalewek ziołowych. Mamy przecież pod ręką sprawdzone receptury z domowej spiżarni Andrzeja Mikołajewicza.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017