Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

GWARZENIE PRZY WARZENIU (565).

2017-05-19

Jako że mam zjeść około 15 kila ziemniaków miesięcznie, wedle statystyki podanej w książce „Żywienie rodziny wiejskiej”, wydanej w 1956 roku (już o tym pisaliśmy), obliczam ile zjadłam i wychodzi, że za mało! Już prawie koniec miesiąca, a ja jem jednego grulecka na tydzień! Nie, nie takiego co waży 2 i pół kila, zwykłego, średniego. Pewnie, że muszę dobić jakąś frytką, albo cipsem, strużynkami, co tam wymyślił nasz przemysł spożywczy z polepszaczami. Trochę się cni za prawdziwymi potrawami wiejskimi z ziemniaków i ciasta ziemniaczanego…- gwarzy znad rondelków Wanda Czubernatowa.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (396).

2017-05-18
 
Gdy maj puka do naszych drzwi, marzymy by szparagi jak najszybciej zagościły w domowym menu. Dlaczego tak nam smakuje ten prawdziwie majowy specjał?
Chińczycy już 3000 lat temu leczyli przy ich pomocy kaszel, bóle nóg i podniesioną temperaturę. Starożytni Egipcjanie widzieli w szparagach lek przeciwbólowy. Z biegiem czasu ich uprawa rozszerzyła się na wiele krajów, bo lekko-słodki smak i specyficzny aromat utorowały im drogę na stoły najbogatszych… - przypomina Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

POKRZYWOWE DANIA.

2017-05-15

Opisywali ją zielarze we wszystkich wiekach; przez wiele ludów była uważana za roślinę magiczną. Pokrzywa należy do najważniejszych chwastów tzw. kuracji majowej - czyszczącej krew, działającej wzmacniająco, obniżającej zawartość cukru i doskonale wpływającej na procesy przemiany materii. Jest rośliną niezwykle bogatą w składniki mineralne, witaminy i od starożytności cieszy się wielką sławą rośliny leczniczej. Części jadalne to młode szczytowe listki wraz z łodygami zbierane przed rozpoczęciem kwitnienia - później stają się zbyt włókniste. Mamy więc idealny czas, by skorzystać z jej rozlicznych dobrodziejstw.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (564).

2017-05-12

Zakwitły mniszki. Na przekór pogodzie, deszczom, czasem i mrozu zakwitły tysiące mniszków. U nas dopiero teraz, bo śnieg sobie leżał, ale w innych stronach naszej drogiej ojczyzny już dużo wcześniej się złocił. Wprawdzie jeszcze nie przypomina mnicha, ani mniszka, złociutką głowę kieruje do słonka, potem, jak przekwitnie będzie ładną, puszystą kulką, w którą niewiasty dmuchają mówiąc - ot, męska stałość… - pisze Wanda Czubernatowa, polecając domowy przepis na sporządzenie mniszkowej nalewki, która m.in. wzmaga apetyt, łagodzi żylaki nóg i uspokaja.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (395).

2017-05-11

W kuchni polskiej koperek zadomowiony jest od wieków: posypujemy nim ziemniaki, mizerię, sałatkę z pomidorów. Dodajemy go do młodej gotowanej kapusty, do zup, a sos koperkowy świetny jest do jajek na twardo, do sztuki mięsa i do węgorza z wody. Można koperkiem aromatyzować ocet… - pisze Babcia Alina. Dziś o koperkowych lekarstwach, znaczeniu powiedzenia „jeść węgorza z koprem” oraz przepis na majową suróweczkę.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I WINA MNISZKOWE.

2017-05-10

Mniszek lekarski (mlecz) powszechnie występujący chwast. Andrzej Mikołajewicz, nasz redakcyjny specjalista on sztuki nalewkowej, przypomina również o magicznych właściwościach tej rośliny. Pisano bowiem o niej, że likwiduje smutek i melancholię, przyciąga okazję do zarobienia pieniędzy, ochrania przed zawiścią i zazdrością na tle materialnym, a gdy dokucza nam chandra lub sercowe rozterki, wystarczy zerwać kilka kwiatów mniszka, przytulić do siebie i cicho wyszeptać im swoje strapienia i zgryzoty, a  magiczna moc kwiatów jeszcze tego samego dnia da nam o sobie znać.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (31).

2017-05-09

Figle kocicy „Andzi” opóźniły niedzielny obiad, na który zmierzano do domu ochoczo, po sumie, w nietypowej - nawet pod Babią Górą - jak na maj pogodzie, z kiszkami grającymi marsza. Początek maja przywitał nas przymrozkami, chłodem i deszczem. Na naszej roli tylko jeden gospodarz zdążył zasadzić ziemniaki 2 maja. Jeszcze tak źle nie było, żebym o tej porze nie miała posadzonej dymki, posianych buraków, kopru i marchwi. Były zimne noce, a deszcze zbytnio rozmoczyły glebę. Najszybciej rosłą trawa i chwasty... - pisze Lucyna Magierowska, prezentując na zdjęciu psotną ulubienicę.
 
 Zobacz więcej ... 

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI.

2017-05-08

Zwany jest też… cebulą czarownic. Promujemy tę roślinę zielną od wielu lat i cieszymy się na dochodzące do nas informacje o powstających jej plantacjach. Na bazarowych straganach coraz częściej można spotkać jej świeże liście, a także domowym sumptem liście kiszone oraz smakowite pasty, idealne jajko dodatek do przekąsek czy też jako baza do wybornych sosów. Tegorocznej, nietypowej wiosny czosnek niedźwiedzi okazuje się wyjątkowo aromatyczny. Czyżby swoiste „hartowanie” jakie musiał przeżyć za sprawą surowych warunków pogodowych (co prezentujemy na zdjęciu wykonanym w ostatnim dniu kwietnia), tak podniosło jego walory smakowe? Być może.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (563).

2017-05-05

Gaździna sięga dzisiaj do zasad „Żywienia rodziny wiejskiej” , pisząc…
W głębokiej starożytności, czyli w roku 1956 wydano taką książeczkę, piszą tam, żeby ziemniaki sadzić w polu, a nie w ogrodzie. W ogrodzie należy sadzić jarzyny wczesne, zielone, ha ha. A ja mam ogród 2 hektarowy i sadzimy w nim wszystko. I ziemniaki i jarzyny okopowe i kapustę i poziomki rosną i zioła.
Z publikacji tej proponuje lemieszkę z serem.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (394).

2017-05-04

Rabarbar, szczaw i szpinak - pierwsze prawdziwie wiosenne smaki z naszych ogródków, łąk i pól, choć tegoroczna wiosna jest wielce nierychliwa.
Babcia Alina pisze… Ciągle jeszcze jemy zbyt mało jarzyn i owoców. Nie bardzo wierzymy w ich szczególną zdrowotną moc. A przecież to właśnie natura obdarzyła je wieloma wartościowymi składnikami, które czynią z nich nie tylko smaczne pożywienie, ale także często lekarstwo.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017