Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

GWARZENIE PRZY WARZENIU (574).

2017-07-21

Gazda kose klepie
Pódzie w tany w kosą
póki ptaszek śpiewa
póki trawa z rosą
Słoneczko już wyszło
rosę obllizuje
a gazda z Hanusią
pod miedzą figluje!

- nuci Gaździna warząc kaszę jaglaną, którą - jak na upalne lato przystało - poda domownikom z sosem... poziomkowym.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (405).

2017-07-20

Trochę zapomnieliśmy o lawendzie, tej pięknie pachnącej i pożytecznej roślinie, tak niedawno jeszcze niezbędnej w domu. Kojarzy się jej woń ze świeżą pościelą i starą komodą, z domem, spokojem... Lawenda to nie tylko lek, kosmetyk, przyprawa. To także ozdobna roślina, godna zajęcia słonecznego miejsca w ogrodzie, a jeszcze lepiej w skalnym ogródku razem z wrzosem i roślinami przyprawowymi. Jej fioletowoniebieskie kwiatuszki i przyjemny zapach dadzą nam wiele radości - pisze Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

MIÓD LIPOWY.

2017-07-19

Już jest wybierany z uli i odwirowywany z plastrów. Znajomi pszczelarze informują nas, że są zadowoleni z efektów pracy pszczół.
Od wielu setek lat miód lipowy uważany jest w Polsce za za jeden z najlepszych miodów nektarowych. Pszczelarze - nie bez przyczyny - nazywają lipę „królową pożytków miododajnych”, zaś miód lipowy był - od najdawniejszych czasów - jedną z najbardziej poszukiwanych odmian.
Z tego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potem szlachci pańskie stoły - pisał Jan Kochanowski we fraszce „Na lipę”.
 
 Zobacz więcej ... 

RAKI - POLSKI DELIKATES!!!

2017-07-18

W latach międzywojennych nie mogła bez nich istnieć żadna szanująca się restauracja, nie mogło odbyć się żadne ekskluzywne przyjęcie. Smakiem raków raczono się na wyraz chętnie, także w domach ziemiańskich czy mieszczańskich.
Rak szlachetny (łac. Astacus astacus) powszechnie występował we wszelkich akwenach, nie tylko w jeziorach, stawach, rzekach i strumieniach, lecz także nawet w rowach melioracyjnych i gliniankach. Nic więc dziwnego, że był powszechnie dostępny niemal na każdym większym placu targowym. Ówczesne odłowy raka szlachetnego i jego „kuzyna” raka błotnego (łac. Astacus leptodactylus) szacowano na 610 ton rocznie.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIERY ZIOŁOWE.

2017-07-17

Od wieków przypisuje się mięcie właściwości magiczne. Napary z niej stosowano na odganianie złych myśli. Gałązki zawiązane w jedwab i włożone do łóżka miały zapewniać...wierność małżeńską.
Koniecznie trzeba też zwrócić uwagę na melisę. Napary i nalewki z niej sporządzane działają wzmacniająco, przyśpieszają trawienie, pobudzają apetyt i wzmacniają żołądek, a nadto wspaniale uspokajają.
Nie odmówimy sobie wykorzystania melisy i mięty do wykonania nalewek ziołowych. Mamy przecież pod ręką sprawdzone receptury z domowej spiżarni Andrzeja Mikołajewicza.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (573).

2017-07-14

Zabronili mi warzyć… - żali się Wanda Czubernatowa.
Dzieci powiedziały: „Dziś babciu nie będziesz warzyć. Od dziś - nie będziesz warzyć, smażyć, lepić, zapiekać, podpiekać, mieszać, krajać i trzeć. Włączać kuchenki różne, w tym piec, a na gazie mogę sobie uwarzyć wody na kawę, albo herbatę”.
Tak powiedzieli i poszli, czy te
ż pojechali sobie.
Dzieciątka kochane myślały, że odciążą babcię od męczącej roboty, stania przy garach, unikania pryskania tłuszczem spod smażących się kotletów i takie tam różne kulinarne zbytki i zabytki.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (404).

2017-07-13

Dzisiaj o lodach, bez których trudno wyobrazić smakowity deser i to nie tylko w upalne dni.
Zimne, słodkie albo lekko kwaskowate, z owocami, bakaliami, czekoladą, pachnące wanilią - cieszą się lody powodzeniem szczególnie teraz, latem. Liżąc rozkoszne w smaku gałki uśmiechamy się i przybywa nam energii, po dużej porcji lodów prawdę mówiąc nie mamy ochoty na obiad i cichutko, by dzieci nie słyszały, zadajemy sobie pytanie, czy ten obiad jest w ogóle konieczny. Lody znane były starożytnym… - pisze Babcia Alina, zapraszając nas do przeżycia miłej lodowej przygody.
 
 Zobacz więcej ... 

KIEŁBASA BIAŁA CHRONIONA W UE.

2017-07-10

Precyzyjniej rzecz ujmując, kiełbasa biała parzona wielkopolska, dla której wniosek o unijne Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG) opracowała i złożyła grupa producentów tego specjału powstała w Wielkopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy działającym pod auspicjami Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Unijna ochrona przyznana została tej wędlinie decyzją Komisji Europejskiej z 26 czerwca br. Rozporządzenie o rejestracji i nadaniu znaku opublikowano 7 lipca br., w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest 39. polskim produktem chronionym prawem unijnym i 5. tradycyjnym produktem z Wielkopolski - obok rogala świętomarcińskiego, wielkopolskiego sera smażonego, andrutów kaliskich i oleju rydzowego.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (572).

2017-07-07

O zimnych zupach, zwanych chłodnikami, gwarzy dzisiaj Wanda Czubernatowa inspirując się przepisami z kuchni słowiańskich. To dania proste i smakowite, nie wymagające wielkich umiejętności kulinarnych, a ich składniki dostępne są niemal pod ręką.
Szczawiu pełno rośnie na miedzy na naszym Stajanku, nawet na obu miedzach tej od południa i od północy, z tym, ze od północnej strony trochę mniej. Nazrywam, naskubie i będzie chłodnik. Buraki wyrwę z nacią z pólka kuzynki, koperek też i szczypiorek… - pisze Gaździna.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (403).

2017-07-06

Nagietek, zwany też pazurkiem, paznokietkiem, złocieniem upiększa ogrody przez całe lato swymi kremowymi, żółtymi i pomarańczowymi kwiatkami o przyjemnym, balsamicznym zapachu. Właśnie te pomarańczowe mają najlepsze właściwości lecznicze i kosmetyczne. Zawierają m. in. żółty i czerwony barwnik karotenoidowy, który rozpuszcza się w tłuszczu, olejek eteryczny, kwasy organiczne, w tym kwas salicylowy. Substancje te goją, działają przeciwzapalnie i odkażająco… - Babcia Alina radzi zwrócić uwagę na roślinę występującą powszechnie w naszych ogródkach.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017