Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (36).

 
Słonko ostro świeci, aż oczy bolą, wieje wiatr, śmieje się świat. Upały afrykańskie dają znać o sobie. Zaczynają się żniwa. Kombajny pożerają zboże, wypluwają słomę, sypią ziarno do brzucha maszyny. Gospodarze zwożą pękate worki do safarni albo srombków. Safarnia to skrzynia z 4 przegrodami. Srombek ma 2. Każda przegroda może mieścić 2 korce zboża… - pisze spod Babiej Góry Lucyna Magierowska, pochylając się nad kwitnącym właśnie wrotyczem (na zdjęciu). Przypomina również, że to zioło, uważane w wielu krajach za trujące, znajdowało dawniej kulinarne i profilaktyczne zastosowania.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na spotkanie z wrotyczem i żniwami zapraszamy do działu „Ćwierkanie na tapczanie”.

Kolejne spostrzeżenia i zapiski spod Babiej Góry czekać będą na Państwa za dwa tygodnie.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017