Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (36).

 
Słonko ostro świeci, aż oczy bolą, wieje wiatr, śmieje się świat. Upały afrykańskie dają znać o sobie. Zaczynają się żniwa. Kombajny pożerają zboże, wypluwają słomę, sypią ziarno do brzucha maszyny. Gospodarze zwożą pękate worki do safarni albo srombków. Safarnia to skrzynia z 4 przegrodami. Srombek ma 2. Każda przegroda może mieścić 2 korce zboża… - pisze spod Babiej Góry Lucyna Magierowska, pochylając się nad kwitnącym właśnie wrotyczem (na zdjęciu). Przypomina również, że to zioło, uważane w wielu krajach za trujące, znajdowało dawniej kulinarne i profilaktyczne zastosowania.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na spotkanie z wrotyczem i żniwami zapraszamy do działu „Ćwierkanie na tapczanie”.

Kolejne spostrzeżenia i zapiski spod Babiej Góry czekać będą na Państwa za dwa tygodnie.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017