Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

MIRABELKI.


Uwielbiamy je!!! W tych dniach małe, ciemnozłote, śliweczki zaczynają dojrzewać. Spotkamy je jeszcze na przełomie sierpnia i września. W niektórych regionach kraju potocznie nazywają je „żniwkami”.
Mniej dojrzałe są kwaskowate i lekko cierpkie, ale bardzo orzeźwiające. Dojrzałe, zebrane spod drzewa, są niezwykle słodkie i aromatyczne.
Próżno jednak szukać ich w sadach. Sporadycznie pojawiają się w sprzedaży. Ich alejka trafi się jeszcze w jakimś zapuszczonym sadzie, przy starym domu, albo na miedzy. Jeśli je znajdziemy, zbierajmy i przetwarzajmy, bo owoc mirabelki zawiera sporo pektyn (niemal tyle co jabłka), spore ilości beta-karotenu, cukrów, kwasów organicznych, soli mineralnych, garbników oraz witamin: A, B1 i C.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Z mniej dojrzałych otrzymamy znakomity dżem. Owoce - po wydrylowaniu - należy dwukrotnie zagotować w niewielkiej ilości gęstego syropu sporządzonego z cukru i wody. Za pierwszym razem owoce tylko zagotowujemy i zostawiamy do przestygnięcia, za drugim - gotujemy na małym ogniu, by stały się szkliste, a gorące wkładamy do słoików (nie musimy pasteryzować).

Z bardzo dojrzałych (spadów zebranych pod drzewem) sporządzamy powidło bez cukru, smażąc mirabelki bardzo powoli i starannie, na małym ogniu (można je podlać niewielką ilością wody). Uzyskamy produkt nie tylko smakowity, ale również niezmiernie aromatyczny, który otwarty w zimowe dni wpuści do naszego domu promienie sierpniowego słońca!



Przepis na nasze, redakcyjne powidło mirabelkowe
otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.

Zwróćmy uwagę na mirabelki, bo ze wszech miar warte obecności w naszych kuchniach i spiżarniach.



Polecamy sprawdzone przepisy na mirabelkowe przetwory.
Publikacja otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.

 

 (red)

 


 


 

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017