Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

OGNICHA. AFRODYZJAK PRADZIADKÓW.


Jest powszechnie występującym chwastem, który ze względu na walory smakowe, doceniono już starożytnym Rzymie. Stała się gorczyca rośliną uprawną i weszła do kanonu przypraw.  To właśnie Rzymianie uważali ją za afrodyzjak, a Pliniusz Starszy twierdził, że ...kobietę zimną i leniwą kilka łyżeczek musztardy może zmienić w idealną małżonkę.
W kuchni najczęściej stosujemy jej nasiona - ostre i palące w smaku. Zapewne dlatego dziko rosnąca w Polsce gorczyca polna zwana była... ognichą.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nasiona gorczycy czarnej i białej są nieco łagodniejsze, a sarepskiej - najostrzejszej - powszechnie stosowane do produkcji musztardy oraz jako środek konserwujący do marynat, pikli, domowych konserw czy wyrobów wędliniarskich.

Jadalne - co warto wiedzieć - są też jej świeże listki i drobne żółte kwiatki, które znakomicie smakują m. in. z: zieloną sałatą, surówkami z rzodkiewek, pomidorów, czy w sałatkach ziemniaczanych. Warto zastosować je do sporządzenia masła ziołowego, past twarogowych i jajecznych.

Warto przeczytać archiwalny esej śp. Hanny Szymanderskiej, zawierający aż 19 przepisów na wykorzystanie gorczycy pod różnymi postaciami.
Są pośród nich: domowa musztarda, pikantny twarożek, zielona pasta, śledzie a' la Milanówek, surówka z młodych pędów, surówka z marchewki, cykoria w gorczycowym sosie, rzepa smażona z ziołami, wegetariański pikantny bigos, ziołowy szaszłyk, indyjskie kotlety, puree z soczewicy, sos majonezowy, sos jogurtowy, sos makowy, sos rabarbarowy, sos morelowo-jabłkowy, dynia marynowana na słodko, pikle z młodych pędów.

Publikacja otworzy się po kliknięciu w zdjęcie nasion gorczycy.



(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017