Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

OGNICHA. AFRODYZJAK PRADZIADKÓW.


Jest powszechnie występującym chwastem, który ze względu na walory smakowe, doceniono już starożytnym Rzymie. Stała się gorczyca rośliną uprawną i weszła do kanonu przypraw.  To właśnie Rzymianie uważali ją za afrodyzjak, a Pliniusz Starszy twierdził, że ...kobietę zimną i leniwą kilka łyżeczek musztardy może zmienić w idealną małżonkę.
W kuchni najczęściej stosujemy jej nasiona - ostre i palące w smaku. Zapewne dlatego dziko rosnąca w Polsce gorczyca polna zwana była... ognichą.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nasiona gorczycy czarnej i białej są nieco łagodniejsze, a sarepskiej - najostrzejszej - powszechnie stosowane do produkcji musztardy oraz jako środek konserwujący do marynat, pikli, domowych konserw czy wyrobów wędliniarskich.

Jadalne - co warto wiedzieć - są też jej świeże listki i drobne żółte kwiatki, które znakomicie smakują m. in. z: zieloną sałatą, surówkami z rzodkiewek, pomidorów, czy w sałatkach ziemniaczanych. Warto zastosować je do sporządzenia masła ziołowego, past twarogowych i jajecznych.

Warto przeczytać archiwalny esej śp. Hanny Szymanderskiej, zawierający aż 19 przepisów na wykorzystanie gorczycy pod różnymi postaciami.
Są pośród nich: domowa musztarda, pikantny twarożek, zielona pasta, śledzie a' la Milanówek, surówka z młodych pędów, surówka z marchewki, cykoria w gorczycowym sosie, rzepa smażona z ziołami, wegetariański pikantny bigos, ziołowy szaszłyk, indyjskie kotlety, puree z soczewicy, sos majonezowy, sos jogurtowy, sos makowy, sos rabarbarowy, sos morelowo-jabłkowy, dynia marynowana na słodko, pikle z młodych pędów.

Publikacja otworzy się po kliknięciu w zdjęcie nasion gorczycy.



(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017