Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PORADNIK BABCI ALINY (407).


Urodziły się morele dawno temu w Chinach. Ceniono ich smak i właściwości w Azji, natomiast Europejczycy przez setki lat uważali, że są trucizną i ta paskudna o nich opinia nieco się zmieniła w XVII wieku, chociaż długo jeszcze podejrzewano, że są szkodliwe. Dziś cenimy ich smak i wiemy, ze jedzenie moreli sprzyja zdrowiu. Owoce moreli są bardzo zdrowe - zawierają cukier, witaminę A. B. C. Mają dużo żelaza, wapnia, fosforu, potasu. Niepełna szklanka soku z moreli zaspokaja dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C... - przypomina Babcia Alina.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W dzisiejszym „Poradniku” znajdą Państwo garść informacji o zdrowotnych właściwościach moreli oraz przepisy na: melona w morelowym sosie, morele na… rauszu, powidła z moreli i morele suszone.

Zapraszamy do „Poradnika Babci Aliny”.


Zachęcamy do przeglądnięcia zawartości publikacji pod kolejnymi zakładkami „Poradnika”: „Rady dla Ciebie”, „Rady dla domu”, „Sennik Babci Aliny” oraz „Za progiem marzeń”.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017