Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

PORADNIK BABCI ALINY (407).


Urodziły się morele dawno temu w Chinach. Ceniono ich smak i właściwości w Azji, natomiast Europejczycy przez setki lat uważali, że są trucizną i ta paskudna o nich opinia nieco się zmieniła w XVII wieku, chociaż długo jeszcze podejrzewano, że są szkodliwe. Dziś cenimy ich smak i wiemy, ze jedzenie moreli sprzyja zdrowiu. Owoce moreli są bardzo zdrowe - zawierają cukier, witaminę A. B. C. Mają dużo żelaza, wapnia, fosforu, potasu. Niepełna szklanka soku z moreli zaspokaja dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C... - przypomina Babcia Alina.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W dzisiejszym „Poradniku” znajdą Państwo garść informacji o zdrowotnych właściwościach moreli oraz przepisy na: melona w morelowym sosie, morele na… rauszu, powidła z moreli i morele suszone.

Zapraszamy do „Poradnika Babci Aliny”.


Zachęcamy do przeglądnięcia zawartości publikacji pod kolejnymi zakładkami „Poradnika”: „Rady dla Ciebie”, „Rady dla domu”, „Sennik Babci Aliny” oraz „Za progiem marzeń”.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017