Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

NA UPAŁY TYLKO CHŁODNIKI !!!


Przypominamy, bowiem początek sierpnia, który zapowiada się gorący jak mało kiedy,  nie oszczędzi nas w kuchni! Tymczasem, w naszych domach chłodniki (zwane dawniej chłodźcami) i zupy owocowe spotyka się sporadycznie. Warto, szczególnie podczas letnich, upalnych dni, poświęcić im nieco więcej uwagi, tym bardziej że wiele z nich możemy przygotować ze świeżych owoców i warzyw. Mało kto dzisiaj wie i pamięta, iż niegdyś „na zimno” podawano - szczególnie w okresie letnim - również barszcze i rosoły, zaś najprostszym chłodnikiem (chłodźcem) było zsiadłe mleko podawane z kaszą gryczaną lub ziemniakami, suto kraszonymi skwarkami i posypanymi koperkiem.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przygotowaliśmy dla Państwa przegląd chłodników i zup owocowych z książek kucharskich pochodzących z końca XIX i początku XX wieku...
Z przepisów Marii Disslowej wybraliśmy m.in. zupy z czarnych jagód ze śmietaną oraz zimną, poziomkową ze śmietaną, z wiśni, garus, jabłczankę z groszkiem ptysiowym, owocowa, z czereśni lub wiśni, z jabłek lub gruszek i z czernic, zaś z chłodników: chłodnik z malin lub poziomek, z pomarańcz oraz - chyba najsłynniejszy i najlepiej do dzisiaj znany - chłodnik litewski.
Są także: zupa morelowa i wyborna zupa na zimno z książek Marii Gruszeckiej; zimna zupa z piwa (kalteszal), zupa z mleka z pianką tak zwana „nic”, zimna zupa z jagód czerwonych z winem i czerwone jagody w mleku - wg przepisów Marii Śleżańskiej; zupa zimna, chłodnik ze szczawiu, buraczków lub botwiny, zupa agrestowa i barszcz zimny - z  „Kuchni polskiej” wydanej w 1901 r. w Toruniu.
 


Publikacja otworzy się po kliknięciu w zdjęcie z placu, na
którym zawsze znajdujemy coś świeżego, dojrzałego i pysznego.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017