Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

GWARZENIE PRZY WARZENIU (573).


Zabronili mi warzyć… - żali się Wanda Czubernatowa.
Dzieci powiedziały: „Dziś babciu nie będziesz warzyć. Od dziś - nie będziesz warzyć, smażyć, lepić, zapiekać, podpiekać, mieszać, krajać i trzeć. Włączać kuchenki różne, w tym piec, a na gazie mogę sobie uwarzyć wody na kawę, albo herbatę”.
Tak powiedzieli i poszli, czy te
ż pojechali sobie.
Dzieciątka kochane myślały, że odciążą babcię od męczącej roboty, stania przy garach, unikania pryskania tłuszczem spod smażących się kotletów i takie tam różne kulinarne zbytki i zabytki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W dzisiejszej gawędzie Gaździna proponuje smakoszom swój przepis na placek lipcowy z młodą cukinią.

Zapraszamy do działu „Gwarzenie przy warzeniu”.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017