Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

KIEŁBASA BIAŁA CHRONIONA W UE.


Precyzyjniej rzecz ujmując, kiełbasa biała parzona wielkopolska, dla której wniosek o unijne Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG) opracowała i złożyła grupa producentów tego specjału powstała w Wielkopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy działającym pod auspicjami Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Unijna ochrona przyznana została tej wędlinie decyzją Komisji Europejskiej z 26 czerwca br. Rozporządzenie o rejestracji i nadaniu znaku opublikowano 7 lipca br., w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest 39. polskim produktem chronionym prawem unijnym i 5. tradycyjnym produktem z Wielkopolski - obok rogala świętomarcińskiego, wielkopolskiego sera smażonego, andrutów kaliskich i oleju rydzowego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Kiełbasa biała parzona wielkopolska to wyrób należący do grupy wędlin o  niskiej trwałości, przeznaczony do szybkiego spożycia, nieodmiennie kojarzący się z Wielkanocą i tradycyjnym świątecznym, bogatym żurem, obecnym podczas tych dni na wielu stołach.
Z Wielkopolski kiełbasa biała, rozpowszechniła się w całym kraju, przynosząc sporą różnorodność receptur. Nie jest już produktem sezonowym (okazjonalnym), bowiem jej smak powszechnie docenili wielbiciele grilla.

W tradycyjnej recepturze wielkopolskiej do jej produkcji wykorzystuje się wyłącznie świeże mięso wieprzowe (nie poddawane żadnej wstępnej obróbce, np. peklowaniu), w ściśle określonych klasach i proporcjach oraz naturalne przyprawy i jelita
Obszar, na którym może być wytwarzana kiełbasa o tej nazwie i recepturze obejmuje historyczną Wielkopolskę, a więc województwo wielkopolskie w obecnych granicach administracyjnych oraz 8 powiatów w województwie lubuskim (gorzowski, krośnieński, międzyrzecki, słubicki, strzelecko-drezdenecki, świebodziński, wschowski, zielonogórski) i 2 powiaty w kujawsko-pomorskim (mogileński, żniński).

Wyrób kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, która na „Listę Produktów Tradycyjnych”, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa, trafiła już w kwietniu 2007 r., jest szeroko rozpowszechniony i pieczołowicie kultywowany na obszarze całej historycznej Wielkopolski.
Od kilku lat wielkopolscy wędliniarze mogą ubiegać się o lokalny certyfikat jakości, przyznawany w ramach akcji „Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja”. Corocznie stara się o niego kilkunastu wytwórców.
 
 

Specjalne opracowanie poświęcone
kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej
otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.

 

 

(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017