Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PORADNIK BABCI ALINY (403).


Nagietek, zwany też pazurkiem, paznokietkiem, złocieniem upiększa ogrody przez całe lato swymi kremowymi, żółtymi i pomarańczowymi kwiatkami o przyjemnym, balsamicznym zapachu. Właśnie te pomarańczowe mają najlepsze właściwości lecznicze i kosmetyczne. Zawierają m. in. żółty i czerwony barwnik karotenoidowy, który rozpuszcza się w tłuszczu, olejek eteryczny, kwasy organiczne, w tym kwas salicylowy. Substancje te goją, działają przeciwzapalnie i odkażająco… - Babcia Alina radzi zwrócić uwagę na roślinę występującą powszechnie w naszych ogródkach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W publikacji o: kosmetycznych rarytasach, oleju nagietkowym, nagietkowej obronie i kwiatowym barometrze.

Zapraszamy do „Poradnika Babci Aliny”, a tam również pod zakładkę „Przepisy Babci Aliny”.

Zachęcamy do przeglądnięcia zawartości publikacji pod kolejnymi zakładkami „Poradnika”: „Rady dla Ciebie”, „Rady dla domu”, „Sennik Babci Aliny” oraz „Za progiem marzeń”.

 

(red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017