Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PORADNIK BABCI ALINY (403).


Nagietek, zwany też pazurkiem, paznokietkiem, złocieniem upiększa ogrody przez całe lato swymi kremowymi, żółtymi i pomarańczowymi kwiatkami o przyjemnym, balsamicznym zapachu. Właśnie te pomarańczowe mają najlepsze właściwości lecznicze i kosmetyczne. Zawierają m. in. żółty i czerwony barwnik karotenoidowy, który rozpuszcza się w tłuszczu, olejek eteryczny, kwasy organiczne, w tym kwas salicylowy. Substancje te goją, działają przeciwzapalnie i odkażająco… - Babcia Alina radzi zwrócić uwagę na roślinę występującą powszechnie w naszych ogródkach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W publikacji o: kosmetycznych rarytasach, oleju nagietkowym, nagietkowej obronie i kwiatowym barometrze.

Zapraszamy do „Poradnika Babci Aliny”, a tam również pod zakładkę „Przepisy Babci Aliny”.

Zachęcamy do przeglądnięcia zawartości publikacji pod kolejnymi zakładkami „Poradnika”: „Rady dla Ciebie”, „Rady dla domu”, „Sennik Babci Aliny” oraz „Za progiem marzeń”.

 

(red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017