Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

NALEWKI I LIKIERY ORZECHOWE.


Jeśli chcemy przygotować nalewkę z zielonych orzechów, musimy baczyć, by owoce nie wykształciły łupinek. Niestety, tegoroczna wiosna była dla orzecha włoskiego wyjątkowo niełaskawa. W naszych okolicach większość kwiatostanów obmarzła, a te, które przetrwały wykształciły słabe i rachityczne owocki, już opadające z drzew. Za zerwanie kilkunastu orzechów, potrzebnych do sporządzenia nalewki lub likieru, będzie można zabrać się zapewne około połowy lipca. Będzie ich jak na... lekarstwo. Trudno, ale warto te nalewki sporządzić, bowiem nawet naparstek takiego płynu może okazać się zbawienny na poprawę trawienia czy przy dolegliwościach żołądkowych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Najprostszy przepis na orzechówkę to pokrojone orzechy włoskie zalane spirytusem, owoce zasypane cukrem pozostawione na kilka dni, a następnie połączenie nalewu z otrzymanym syropem i oczekiwanie na dojrzewanie nalewki. Będzie ona mocna, gorzkawa, o silnym, orzechowym aromacie.

Andrzej Mikołajewicz proponuje sześć sprawdzonych receptur na domowe orzechówki ze swojego nalewkowego zeszytu-skarbczyka. Uzupełnia je o dwa przepisy z dawnych ksiąg (z 1885 i 1911 r.) oraz receptury nalewki neapolitańskiej i nalewki parmeńskiej.



Publikacja o nalewkach i likierach orzechowych
otworzy się po kliknięciu w zdjęcie

Specyficzna orzechowa goryczka stanowić może ciekawe pole do nalewkowych eksperymentów. Można ją próbować łagodzić na różne sposoby, np. dodając do nalewu m. in. cynamon, imbir, arcydzięgiel czy miód.


(red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017