Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

MIÓD AKACJOWY.


To kolejna odmiana miodu z polskich pasiek wybierana z uli - zazwyczaj - na przełomie czerwca i lipca. Miód ten nie jest łatwy do pozyskania, bowiem w polskich warunkach klimatycznych robinia akacjowa (grochodrzew biały, grochodrzew akacjowaty), potocznie zwana akcją (na zdjęciu), kwitnie i nektaruje obficie, lecz krótko, a jej kwiaty są bardzo podatne zarówno na wahania temperatury, jak i na deszczową aurę - szybko więdną i stają się dla pszczół nieatrakcyjne. Wielu pszczelarzy określa robinię akacjową mianem białej lipy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Optymalne warunki klimatyczne znalazła robinia akacjowa na Węgrzech, a pszczelarze z tego kraju chlubią się bardzo wysoką jakością pozyskiwanego z niej miodu, który jest rozchwytywany przede wszystkim przez europejskich smakoszy.

To miód uwielbiany przez dzieci, ze względu na o delikatny, subtelnym aromat i specyficzną lekką słodycz.
Także dlatego jest chętnie i często wykorzystywany w kuchni - w zastępstwie cukru - do dodawania smaku wielu potrawom, napojom i deserom.

Należy do miodów bogatych we fruktozę, dlatego diabetolodzy zalecają chorym z lekkimi (nie insulinowymi) postaciami cukrzycy zastępowanie nim cukru buraczanego (sacharozy).
Możliwe do spożyciu dzienne dawki miodu akacjowego należy skonsultować z lekarzem specjalistą.
Wielu pediatrów poleca go do słodzenia posiłków przeznaczonych dla dzieci (także niemowląt), jako naturalny zamiennik cukru. Także i w tym przypadku trzeba skonsultować możliwą do podania dziecku ilość miodu z lekarzem specjalistą.

Choć jest miodem o niskiej aktywności antybiotycznej działa niszcząco m.in. na gronkowce i paciorkowce (drobnoustroje tlenowe), na laseczki zgorzeli gazowej (drobnoustroje beztlenowe), a ponadto wspomaga leczenie chorób skóry. 

 

 Publikacja o miodzie akacjowym
otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.

Przypomnijmy, że naturalną zaletą i wielkim walorem wszelkich miodów jest ich aktywność antybiotyczna i biologiczna.
Pod tym względem, pośród polskich miodów odmianowych, najmniej aktywnym antybiotycznie jest miód rzepakowy. Bardziej aktywnymi od niego są (w kolejności od niskiej do wysokiej): miód akacjowy, miód wielokwiatowy wiosenny, miody spadziowe, miód nektarowo-spadziowy, miód wrzosowy,miód wielokwiatowy letni i miód lipowy.

Jak przechowywać miody?
Jako, że są one produktami higroskopijnymi, łatwo chłonącymi zapachy, należy przechowywać je w pomieszczeniach suchych, przewiewnych i chłodnych, w temperaturze nie przekraczającej 18 stopni C (optymalna temperatura od 8 do 10 stopni C).
Należy je chronić przed działaniem promieni słonecznych, gdyż powodują one obniżenie aktywności antybiotycznej miodów.
Warto pamiętać, że miody przechowywane w temperaturze pokojowej (a więc niewłaściwej) tracą po 6 miesiącach połowę aktywności antybiotycznej, zaś po 1,5 roku ich aktywność antybiotyczna zanika niemal całkowicie.



Więcej praktycznych informacji o miodach
znajdą Państwo w „Miodowym niezbędniku”,
który otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.



(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017