Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

POKRZYWOWE DANIA.


Opisywali ją zielarze we wszystkich wiekach; przez wiele ludów była uważana za roślinę magiczną. Pokrzywa należy do najważniejszych chwastów tzw. kuracji majowej - czyszczącej krew, działającej wzmacniająco, obniżającej zawartość cukru i doskonale wpływającej na procesy przemiany materii. Jest rośliną niezwykle bogatą w składniki mineralne, witaminy i od starożytności cieszy się wielką sławą rośliny leczniczej. Części jadalne to młode szczytowe listki wraz z łodygami zbierane przed rozpoczęciem kwitnienia - później stają się zbyt włókniste. Mamy więc idealny czas, by skorzystać z jej rozlicznych dobrodziejstw.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przypominamy jeden z esejów śp. Hanny Szymanderskiej publikowany w cyklu „Pokochajmy chwasty”. Pośród przepisów znajdą Państwo: zupę z leszcza, zupę ormiańską, zupę z topionym serkiem, zupę z ryżem, zieloną owsiankę, zieloną zupę, sałatkę z czosnkiem, świąteczną sałatkę, puree z orzeszkami ziemnymi, pikantną jarzynkę, wiosenne eskalopki, omlet mnichów, postne pielmieni, wiosenny pasztet, zielony sos do gotowanych warzyw.

Publikacja otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.

(red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017