Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI.


Zwany jest też… cebulą czarownic. Promujemy tę roślinę zielną od wielu lat i cieszymy się na dochodzące do nas informacje o powstających jej plantacjach. Na bazarowych straganach coraz częściej można spotkać jej świeże liście, a także domowym sumptem liście kiszone oraz smakowite pasty, idealne jajko dodatek do przekąsek czy też jako baza do wybornych sosów. Tegorocznej, nietypowej wiosny czosnek niedźwiedzi okazuje się wyjątkowo aromatyczny. Czyżby swoiste „hartowanie” jakie musiał przeżyć za sprawą surowych warunków pogodowych (co prezentujemy na zdjęciu wykonanym w ostatnim dniu kwietnia), tak podniosło jego walory smakowe? Być może.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Z wąskiej, podłużnej cebulki - wczesną wiosną - wyrasta po kilka listków (podobnych do listków konwalii), a z nich wyłania się łodyga zakończona białymi kwiatuszkami zebranymi w kulkę. Kwitnie od kwietnia do maja. W tym roku nie trzeba spieszyć się ze zbiorami, bo majowe chłody znacznie opóźniły kwitnienie, a listki powinno zbierać się przed zakwitnięciem tej roślinki. Wówczas są najbardziej aromatyczne.

W kuchni używa się tylko świeżych listków (do przyprawiania, zup, sosów i kotletów z mielonego mięsa). Naszym zdaniem, listki suszone, acz też aromatyczne i pachnące, nie mają tak znakomitych walorów smakowych, jak świeżo zebrane czy przetworzone - zakiszone lub zakonserwowane w formie pasty.



Zapraszamy do przeczytania eseju śp. Hanny Szymanderskiej (publikacja otworzy się po kliknięciu w zdjęcie) z przepisami na: wołowinę w ziołowym sosie, jagnięce kotlety z rusztu, zimny sos serowy i pastę twarogową z czosnkiem niedźwiedzim.


(red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017