Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ŚLĄSKIE SMAKI W KOSZĘCINIE.


Śląska Organizacja Turystyczna już dzisiaj zaprasza na 12. edycję najsmaczniejszego festiwalu w regionie. W tym roku odbędzie się on 11 czerwca w Koszęcinie, w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”, który jest również jego współorganizatorem.
W rywalizacji o „Złoty Durszlak” i zaszczytny tytuł „Eksperta Śląskich Smaków' 2017” zmierzą się gotujący amatorzy - indywidualnie lub drużynowo (drużyna może liczyć maksymalnie 4 osoby) oraz profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych, mogący występować indywidualnie lub w dwuosobowych ekipach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przed wszystkim uczestnikami stanie zadanie przygotowania trzech dań (przystawka lub deser, zupa, danie główne) kuchni województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni jurajskiej, beskidzkiej i śląskiej.

Konkursowe zmagania odbędą się w niedzielę, 11 czerwca br. (rozpoczęcie o 12.00), w Parku przy Zespole Pałacowym w Koszęcinie. Na przygotowanie potraw uczestnicy będą mieli 3 godziny.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród zaplanowano na 16.00. W godzinę później odbędzie się pokaz kulinarny w wykonaniu Remigiusza Rączki, a festiwal zakończy się - jak co roku - występem Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.

Organizatorzy oczekują na zgłoszenia do piątku, 12 maja br.
Ilość miejsc jest ograniczona, bowiem do rywalizacji mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii), a ostateczna lista uczestników przedstawiona zostanie do 16 maja br.
W tym roku ogłoszony został także nabór do konkursowego Jury. Organizatorzy poszukują kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą prezentowane potrawy.

Regulamin Festiwalu, karty zgłoszeń w poszczególnych kategoriach oraz informacja o naborze do jury dostępne są po kliknięciu w baner.

Przypomnijmy, że głównym celem konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej, pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych potraw i zwyczajów kulinarnych regionu, zachęcenie zawodowych kucharzy do propagowania różnorodności kuchni województwa śląskiego i wprowadzania dań kuchni regionalnych do menu lokali.

Zapraszamy do bliższego poznania specyficznych aromatów, smaków i klimatów poprzednich edycji festiwalu w naszych relacjach multimedialnych. Archiwum Festiwalu „Śląskie Smaki” otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017