Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

GWARZENIE WIELKANOCNE.


Kwiatów wiosennych, uśmiechów promiennych, smaków obfitości i spokojnych gości, jajek w majonezie, kiełbas ile wlezie, chrzanu korzoneczek, strucli i babeczek - do tego wszystkiego zdrowia żelaznego!
Alleluja dzwony głoszą, na stoły święcone wnoszą, a ja wszystkim ślę życzenia, zdrowia, szczęścia powodzenia! Chrzan choć szczypie, to nie szkodzi, chrzan na pokuszenie wodzi, ja wam w miodek chrzan przemieniam Wielkanocne śląc życzenia! W niedzielę obficie, mokro w poniedziałek, na szczęście, na zdrowie i na boską chwałę...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W Poniedziałek Wielkanocny, po sumie, gazdowie zbierali sie pod kościołem i umawiali na posiady w sprawie prac wiosennych.
Schodzili się po dwóch, trzech u jednego gazdy, gaździno ceściowała święcelinom, wędzonkom, kołocami, a chłopy przy słupku okowity, z fajkami w zębach, urodzali o wieśnie.
Zwycoj tyn nazywoł sie sprzązka, radzili o sprzązce, ugadywali sie na sprzązkę, cyli sprzęzoj.
Chodziło o to, ze kto mioł jednego konia, sprzęgoł sie z insym gazdom i orali porom, noprzódzi u jednego, pote u drugiego.
I tak se radzili jako sie zywina przechowała bez zime, kto musioł dać krowe na nojem, a komu juz zacyno grul brakować. Cy Stajanie bedzie pod grule, a pod lasem na jarzec, wywieźliście ta gnój Pod grape?
Cięzko było, zaduło drózecki, ale jakosi poleku, poleku.
No to sie napijcie kumoter, Maryś, dejze więcyj krzonowiny, przezre w krztoniu, krzon dobro rzec.

W drugiej izbie młodzi. Panny piscom, chłopcy polywajom, a racyj popsikujom, bo juz wesła moda na perfony. To ino zgracha i kumorniki polywajom dziewcęta przy studni! Prowdziwy parobek nie załuje na perfony, a i cekulade przyniesie...
Bywało, bywało... 
 
Przyśli my tu po śmiegurzcie
A wy nos do stołu puście
   Naryktujcie jagnięciny
   Krzonu, jojek i świniny
   I wędzonki nie załujcie
   A kie dobrze se pojemy
   To wos za to polejemy
  Słodkiego ukrajcie placka
  Zaroz bedzie polywacka!
  Polejemy wom dziewcyny
Ryktuj gazdo zrękowiny!
 
Gwarzenie z życzeniami na święta - do posłuchania (MP 3).


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017