Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

KOSZYCZKOWA SYMBOLIKA.


Warto już pomyśleć o przygotowaniu koszyczka ze święconym. Warto przypomnieć jakie pokarmy stanowią kanon wielkanocnej święconki, a zatem obowiązkowo powinny zostać zaniesione do poświęcenia.
Święconka, czyli błogosławieństwo pokarmów, ma wielowiekowy rodowód , którego początki sięgają VIII wieku. Początkowo święcono tylko pieczonego baranka, później chlebową figurkę baranka. Z biegiem lat dodawano kolejne pokarmy ser, masło, jaja, ryby, olej, wędliny, sól, chrzan, ciasta, a także wino. Zawartość koszyczka niesionego do pobłogosławienia i poświęcenia nie była przypadkowa.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W Polsce, w okresie romantyzmu, ustalił się ostatecznie kanon święconki obowiązujący do dziś, obejmujący 7 produktów, z których każdy ma swą specyficzną symbolikę.
Do święcenia, w zależności od regionu i lokalnych tradycji, przynoszono także inne produkty czy potrawy. W żadnym jednak koszyczku nie mogło zabraknąć wspomnianej siódemki produktów podstawowych: chleba, soli, jajka, chrzanu, sera, wędliny i ciasta.

 

Zapraszamy do przeczytania tekstu o symbolice wielkanocnego koszyczka autorstwa Małgorzaty Szczygieł. Publikacja otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.


(red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017