Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

PORADNIK BABCI ALINY (391).


Prawdziwa drożdżowa baba pochodzi z kuchni polskiej, pieczono ją już w wieku XVII. Im więcej było w niej jaj, tym była lepsza. Nie szczędzono do tego słodkiego ciasta rodzynek, migdałów i innych bakalii... - przypomina Babcia Alina, pisząc dzisiaj - wszak Wielkanoc tuż, tuż - o babach, babkach i babeczkach. Jej zdaniem baba najlepsza to... pieczona w formie z „kominkiem”, można ją nie tylko lukrować, posypywać posiekanymi migdałami czy orzechami, ale będzie ciekawa w smaku, jeśli tę dziurkę wypełnimy owocami z bitą śmietaną, kremem, konfiturą - jak kto lubi...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zapraszamy do „Poradnika Babci Aliny”.

Zachęcamy do przeglądnięcia zawartości publikacji pod kolejnymi zakładkami „Poradnika”: „Przepisy Babci Aliny”, „Rady dla Ciebie”, „Rady dla domu”, „Sennik Babci Aliny” oraz „Za progiem marzeń”.
 
(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017