Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

WIELKANOCNY ŚLEDZIK.


Niegdyś - powszechnie dostępny - na jarmarku, w każdym sklepie, każdej karczmie był symbolem Wielkiego Postu i jednym z kilku (np. obok żuru) atrybutów. Jadany niemal co dnia przez wszystkich przestrzegających surowych, postnych nakazów religijnych. Uprzykrzał się na tyle mocno, że wraz z nastaniem Wielkanocy, w wielu regionach, urządzano mu uroczyste... „pogrzeby”.
Dzisiaj śledź nie jest już tak postponowany. Stał się jedną z naszych... „narodowych” ryb, coraz częściej i chętniej widywaną na stołach pod rozmaitymi postaciami.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Pośród proponowanych przez Beatę śledziowych smaków wielkanocnych znajdą Państwo: sałatkę wielkanocną, sałatkę świąteczną, sałatką z moskalikiem, sałatkę ze śledzia z borowikami, śledzia z cytryną i jałowcem, śledzia z jabłkiem w miodzie, śledzia z rodzynkami, śledzia po bałtycku, rolmopsy ze śledzia, tatara śledziowego, sałatkę śledziową z buraczkami oraz śledzia z jabłkiem.




Publikacja otworzy sie po kliknięciu w zdjęcie.

(red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017