Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

PAMIĘCI HANNY SZYMANDERSKIEJ.


Kulinarne mistrzostwa z naszym, polskim produktem regionalnym w roli głównej. Unikatowe, tradycyjne smaki w nowych, zaskakujących połączeniach. Do rywalizacji staną najlepsi kucharze reprezentujący renomowane restauracje i inicjatywy kulinarne, a ich dania oceniać będzie wyjątkowe jury.
Za nieco ponad miesiąc - 21 kwietnia br. - podczas Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” odbędzie się II edycja Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej. To hołd składany wieloletniej pracy Hanny Szymanderskiej oraz ukłon w stronę najlepszych polskich produktów i pokazanie ich w  nowych, często zaskakujących połączeniach - wyjaśnia Kuba Korczak szef kuchni, pomysłodawca i organizator tej wyjątkowej rywalizacji.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zwycięzcą ubiegłorocznej, pierwszej edecji mistrzostw został Tomasz Łagowski, który przygotował comber i ozór z jagnięciny podhalańskiej, podane z redykołką, wędzoną suską sechlońską, purée z kurek i moreli oraz niepaloną kaszą gryczaną. Drugie miejsce zdobyła Julia Sawicka, autorka pierożków wonton z karpiem milickim w towarzystwie emulsji z dzikich ptaków, krakersa pieprzowego oraz musu borowikowego. Trzecie miejsce zajął Michał Żulewski za confitowaną nogę z gęsi podaną na purée z pietruszki i pieczonego jabłka, ze śliwką, głogiem, piernikiem toruńskim i cydrem.

                

   

   

Aby zgłosić się do udziału w w konkursie należy do 22 marca br. (jeszcze pełny tydzień) wysłać zgłoszenie wraz z opisem autorskiego dania. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybranych zostanie 12 finalistów. Zmagania szefów kuchni oceniać będzie jury złożone z uznanych autorytetów kulinarnych. Jakie kryteria będą brali pod uwagę?
Przede wszystkim smak, który ma oczarować podniebienia jury oraz kreatywność w wykorzystaniu produktu regionalnego. Ocenione zostaną również wykorzystane techniki, w tym te związane z klasyczną kuchnią francuską. W ten tematyczny sposób, od najbliższej edycji, organizator chce zwrócić uwagę na wielokulturową historię polskiej sztuki kulinarnej. Dodatkową punktację będzie można zdobyć dzięki kreatywnemu wykorzystaniu produktów pochodzących od partnerów wydarzenia.

Szukamy spójnych kompozycji, w których kluczowy produkt będzie doskonale współgrał z dodatkami i tworzył niepowtarzalną całość - dodaje Kuba Korczak.

Czym zaskoczą nas kucharze w tym roku? Tego dowiemy się podczas finału, w którym szefowie będą rywalizować w otwartej dla publiczności strefie konkursowej, gdzie każdy gość odwiedzający targi będzie mógł obserwować, jak powstają dania finałowe. W przerwie podziwiać będzie można pokazy mistrzów kulinarnych zakończone degustacją.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy do mistrzostw
dostępne są po kliknięciu w zdjęcie patronki rywalizacji.

Przypomnijmy, że Hanna Szymanderska była Wielką Damą polskich kulinariów, Pierwszą Kucharką III Rzeczpospolitej, dziennikarką, autorką niezliczonej ilości publikacji kulinarnych, ponad 100 książek o polskich tradycjach kulinarnych i kuchni regionalnej, których łączny nakład wyniósł kilka milionów egzemplarzy. Miała wiernych czytelników w Polsce i wielu krajach świata.
Była chodzącą encyklopedią polskiej kuchni. Z naszym portalem związała się niemal od dnia jego powstania, co poczytywaliśmy sobie za wielki zaszczyt. Wspierała nas tekstami, które dostępne są na stronach portalu. Była mentorką, przewodnikiem, nauczycielem, surowym i sprawiedliwym krytykiem, ale także służyła radą i pomocą. Bardzo brak nam (wiemy, że nie tylko nam,) spotkań i rozmów z Hanią.
Zginęła w tragicznym wypadku samochodowym 21 września 2014 r. w okolicach Skarżyska Kamiennej (zginął w nim także Grześ Komenderek ceniony, powszechnie lubiany szef kuchni, kucharz z zawodu, powołania, pasji i zamiłowania, ale też kucharz-aktor - pamiętny Grześ Ordalski z serialu „Złotopolscy”).


 (red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017