Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PORADNIK BABCI ALINY (386).

   
Przed wielu laty liście jarmużu używane były przede wszystkim jako zimowa ozdoba półmisków z wędlinami. Dzisiaj śmiało ta jarzyna gości w naszych menu, bo pełna jest cennych soli mineralnych i witamin. Niegdyś przyrządzano jarmuż prosto: sparzony wrzątkiem duszono z dodatkiem masła (margaryny), łączono z marchewką, selerem, pomidorami, czasem z jabłkami, albo podawano tak jak szpinak. Duszono go też boczkiem albo kiełbasą. My przyrządzamy z niego zdrowe koktajle i różne pychotki… - o modzie na jarmuż pisze Babcia Alina polecając jarmuż w surówce, jarmuż z bakaliami i jarmuż z jabłkami.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zapraszamy do „Poradnika Babci Aliny”, a tam pod zakładkę Przepisy Babci Aliny”.
 
Polecamy również przeglądniecie zawartości publikacji pod kolejnymi zakładkami „Poradnika”:  „Rady dla Ciebie”, „Rady dla domu”, „Sennik Babci Aliny” oraz „Za progiem marzeń”.

 

(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017