Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (27).


W pamięci utkwił mi pewien Popielec. Mama szyła coś na „Singerce”, a ja byłam okropnie głodna. Zapytałam Mamy o jedzenie, a ona mi rzekła, że w kuchni jest placek i mogę go zjeść. Wzięłam to, co nazwała plackiem. Było żółte, zimne, twarde i trudno było w nie wbić zęby. Mama powiedziała, że jest post i to powinno wystarczyć... - wspomina Lucyna Magierowska. W kolejnym felietonie sen o żabie na... smyczy, śniadaniu przygotowanym przez męża oraz popielcowym placku, który już nie starszy się dzieci. Ach,  jeszcze zapowiedź wiosny, bo pod Babią Górą kwitną już krokusy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zapraszamy do działu „Ćwierkanie na tapczanie”.


Kolejne spostrzeżenia i zapiski spod Babiej Góry czekać będą na Państwa za dwa tygodnie.



(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017