Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

GWARZENIE PRZY WARZENIU (555).


Dzisiaj Gaździnie w głowie „Figle i rzeczy o jedzonku naszym powszechnym”. Proponuje nam duszonego dorsza do zjedzenia z chlebem lub frytkami, okraszonego mruczanką, której fragment cytujemy…
A jeść umiem, lubię, kocham, pragnę! Choć raz do syta, albo do pęknięcia, ale nie obżarstwo.
Panie mój nad Pany, chwalić Cię pragnę kapustką z grulami, kwaśniczką cienką maszczoną olejem.
W krojenie marchwi, szatkowanie kapust wszystkie modlitwy wkładam razem z kminkiem, maszczę promykiem, podprawiam błękitem, czasem jakieś ziółko, suszony rozmaryn, cyklamenu kwiatuś sprzed bram raju w oknie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zapraszamy do działu „Gwarzenie przy warzeniu”.


(red)
 
Wróć ...
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017