Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

NIE DAJMY SIĘ GRYPIE.


Ta sezonowa choroba wirusowa rozpanoszyła się tej zimy i kładzie nas do łóżek. Wielu radzi sobie domowymi sposobami. Pamiętajmy jednak, że takie „specyfiki” nie mogą i nigdy nie powinny zastępować profesjonalnej kuracji medycznej. Skarbnica polskiej ludowej wiedzy zielarskiej jest bardzo bogata. Z jej zasobów przypominamy dzisiaj herbatkę przeciw grypie, wodzionkę z czosnkiem (na przeziębienie) i syrop od kaszlu. Tymi domowymi „medykamentami” możemy poratować także nasze pociechy, bowiem nie zawierają one niczego… zdrożnego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dla dorosłych mamy natomiast środki nieco mocniejsze, które jednak używane z umiarem mogą ujawnić swe zbawienne działania. Są to: warzonka zalesiańska, miodówka ze Stronia i nalewka od bólu żołądka z Męciny.
Tę ostatnią możemy wypróbować przy przeziębieniach i objawach grypopodobnych połączonych z „sensacjami” żołądkowymi, powodowanymi przez coraz liczniejsze rotawirusy, znanymi dość powszechnie jako tzw. grypa jednodniowa.

Podkreślamy, że prezentowane poniżej „specyfiki” domowej roboty, nie mogą i nigdy nie powinny zastępować profesjonalnej kuracji medycznej. Dlatego namawiamy, by nawet najdrobniejszych przeziębień nie bagatelizować i korzystać z rad lekarza domowego, z którym zawsze powinniśmy konsultować sięganie do domowych, prababcinych „apteczek”.



HERBATKA PRZECIW GRYPIE (MĘCINA).

5 dag kwiatu lipy, 10 dag melisy, 5 dag mięty.

Zioła zalać szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut do zaparzenia. Przecedzić. Pić 3 - 4 razy dziennie, dodane do herbaty. Porcja wystarcza na cały dzień.

Taka herbatka uodparnia przed przeziębieniem i pomaga lżej przechodzić grypę, jeżeli jest podawana natychmiast, gdy zaczynają się pojawiać pierwsze jej oznaki.
Herbatki ziołowe dawniej przyrządzano tylko z własnoręcznie zbieranych ziół. Zioła  wysiewano w przydomowych ogródkach lub zbierano na polach i suszono.

Trzeba tylko pamiętać, że zioła lepiej działają, gdy:
* nie są słodzone (jeśli już - to wyłącznie miodem),
* są pite „na ciepło”.

Ziół nie powinno się gotować oraz zaparzać  „na zapas” - napary należy wypić w dniu, w którym zostały przygotowane.


WODZIONKA Z CZOSNKIEM NA PRZEZIĘBIENIE (MSZANA DOLNA).

Skórki z 3 kromek chleba wiejskiego,  2 - 3 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu topionego z cebulą, sól, pieprz, 1 l wody lub wywaru z jarzyn.

Skórki z chleba pokroić na talerz (zamiast skórek można pokruszyć kromkę ususzonego chleba). Czosnek bardzo drobno pokroić i dosypać, włożyć smalec i zalać 1 litrem wrzącej wody (lub wrzącego wywaru z jarzyn), przyprawić.
Przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem.

Taka zupa podawana jest na śniadanie lub kolację, jako środek profilaktyczny przeciwko grypie. Osobom, które już miały objawy przeziębienia, podawano ją nawet kilka razy dziennie.
W wielu domach na Limanowszczyźnie nadal profilaktycznie podaje się wodzionkę i… działa.


SYROP OD KASZLU (MĘCINA).

Pół cebuli, 2 łyżki miodu pszczelego, 1 litr wody, 20 dag cukru.

Cebule obrać, pokroić i wrzucić do zimnej wody z cukrem. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 3 godziny, aż syrop zgęstnieje. Nieco przestudzić i dodać miód. Przechowywać w szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.

Łyżka stołowa syropu z cebuli nie tylko pomaga zwalczyć kaszel, ale również uodparnia i wzmacnia organizm. Dlatego syropy z cebuli podawano w różnych regionach i przyrządzano je na różne sposoby.


WARZONKA ZALESIAŃSKA.

1 litr bimbru żytniego, 1 kostka masła, 1 kg cukru.

Masło z cukrem przepalić na brązowy kolor. Do gotującego roztworu wlać bimber doprowadzić do wrzenia, trzymać pod przykryciem. Spożywać na gorąco - najlepiej popijając drobnymi łyczkami z małej glinianej czarki lub porcelitowego kubeczka (filiżanki).

Warzonka zalesiańska przygotowywana była w tych domach, w których produkowano żytni bimber (tzw. księżycówkę). Niemal od stu lat podawana była także dorosłym przy pierwszych objawach przeziębienia, jako środek zapobiegający grypie. Stosowano ją także przy dolegliwościach żołądkowych.


MIODÓWKA ZE STRONIA.

1 litr  prawdziwej śliwowicy, 1 litr miodu lipowego lub ze spadzi iglastej.

Składniki połączyć w dużej butli i zostawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając. Następnie zlać do butelek.

Uważana jest za najlepszy specyfik na przeziębienia - mały kieliszek wypity przed snem. Jak łatwo się domyślić, śliwowica pochodziła z własnego pędzenia, a miód z przydomowej pasieki (najlepszy - lipowy i spadziowy).
 

(red)
 
Wróć ...
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017