Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

JAK DAWNIEJ POSZCZONO.


Wertując stare książki kucharskie natknęliśmy się na „Oszczędne obiady bezmięsne” autorstwa Juliuszowej Albinowskiej, wydane we Lwowie około 1900 r. jako uzupełnienie do innego kulinarnego dziełka tej autorki zatytułowanego „Dom oszczędny”. To nie tylko książka z przepisami na obiady postne - zestawione miesiącami, z uwzględnieniem dostępnych w danym miesiącu artykułów żywnościowych  - ale także ciekawe źródło wiedzy dotyczącej postów w dawnej Polsce. Okazuje się, że poszczono wcale nie tak ściśle, jakby się nam dzisiaj zdawać mogło, a praktyki postne inne były w domach chłopskich (bardziej rygorystyczne), inne szlacheckich czy ziemiańskich, a jeszcze inne w mieszczańskich.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nawet w Wielkim Poście można sobie było pozwolić na - jakbyśmy to dzisiaj powiedzieli - odrobinę kulinarnego szaleństwa.
Przepisy Juliuszowej Albinowskiej są banalnie proste, ale ich pomysłowość i rozmaitość pokazuje, że nawet postne jedzenie, obwarowany rożnymi nakazami i zakazami, nie musi być monotonne.
Zapraszamy zatem do jadalni naszych babć i prababć.
W publikacji znajdą Państwo precyzyjne objaśnienie co to są posty, ścisłe i zwykłe oraz jak ongiś poszczono. Co ciekawe od nakazów i zakazów były - wcale nie tak nieliczne - odstępstwa. Są również przykłady propozycji (zwano je wówczas „dyspozycyami”) obiadów na czas Wielkiego Postu - obiadów pełnych, składających się z trzech dań. Oraz ponad 20 przepisów potraw mogących wejść w skład obiadów wielkopostnych.
 


Publikacja, w której zachowaliśmy archaiczną, lecz jakże smakowitą, pisownię oryginału, otworzy się po kliknięciu w zdjęcie leguminy z kasztanów.

Pośród zup: zupa piwna, polewka z wina, zupa karmelicka, zupa rybna z kluseczkami, zupa kartoflana, zupa kminkowa z grzankami, zupa z grochu (proboszczowska) z kapustą, zupa z... bułek;
pośród dań głównych: jarmuż z kasztanami, kapusta włoska nadziewana grzybami, kotlety z kartofli, marchew z grzankami, jaja faszerowane, knedle z bułki, paszteciki z grzybów;
pośród deserów: legumina z kasztanów, legumina z ryżu, szodowa legumina i budyń z... chleba.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017