Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MISTRZ KARPIA 2016.


Poziom potraw jest z roku na rok jest coraz wyższy. Zauważalny jest wyraźny postęp. Coraz częściej pojawiają się zaskakujące smaki czy też połączenia produktów. Widać, że restauratorzy mają pasję, natomiast za mało potrafią mówić pozytywnie o sobie, o tym, co robią, opowiadać o swoich potrawach, chwalić się tym co najważniejsze - umiejętnościami, pasją, kulinarnym dziedzictwem - podsumował pierwszą część konkursu „Mistrz Karpia 2016” przewodniczący jury Zbigniew Koźlik.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Rywalizacja odbywała się w ramach „Dni Karpia w  Dolinie Baryczy”, a konkurs (9 stycznia br. w restauracji Stary Młyn w  Niesułowicach), organizowany jest przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”. Wzięło w nim udział 11 podmiotów z Doliny Baryczy, a jurorzy oceniali 17 potraw, w tym 11 potraw w konkurencji obowiązkowej - wybranej przez uczestników kolacji rybnej podczas „Dni Karpia 2016” (najlepsza potrawa „Ryby do syta”) oraz 6 potraw w konkurencji dodatkowej. Była to całkiem nowa potrawa, oczywiście z karpia milickiego.
W składzie profesjonalnego jury znaleźli się: Agnieszka Hajbura-Michałowska, Zbigniew Koźlik (przewodniczący), Grzegorz Pomietło, Tobiasz Herman, Simons Cookies oraz niżej podpisana.
Zadaniem jurorów była ocena doboru składników w potrawie i jej zgodność z lokalną kuchnią, walory smakowe i zapachowe potrawy, sposób podania, wygląd i aranżacja dania, walory zdrowotne przygotowanych potraw oraz - po raz pierwszy - prezentacja merytoryczna potraw.

O tytuł „Mistrz Karpia 2016” i nagrodę („Professional”) ubiegali się:
* Hotel & Restauracja „Libero” z Milicza - rozgrzewająca zupa z ryb słodkowodnych,
* Restauracja „Grabownica” z Grabownicy Milickiej - karp w orzechowej panierce podawany z sosem chili i karp w aromacie piwnym podawany z sosem chrzanowym (nowość w menu),
* Restauracja „Parkowa” z Milicza - karp smażony w migdałach z kaszą pęczak w zielonym sosie z dodatkiem bukietu z warzyw i pikantne pulpety z karpia w sosie grzybowym podawane z ryżem (nowość),
*Restauracja „Wigwam Górecznik” - sum w leśnych grzybach,
* „Zagroda Grabownica” z Grabownicy Milickiej - „karp pod kurką” i chowder z karpia (nowość),

    

    

    

    

    

    

 * Smażalnia Ryb „U Bartka” z Trzebicka Dolnego - jesiotr z kaparami i karp smażony na maśle z sosem z grzybów leśnych (nowość),
* Restauracja „Lido” z Antonina - karp w sosie lazurowym z kaszą bulgur,
* „Karczma Rybna Ruda Żmigrodzka" - „złota rybka” (karp smażony w migdałach) i „łódka pełna karpia” (nowość w menu),
* Restauracja „Trzcieliny” z Przygodzic - chruściki karpiowe w kurkowym sosie i tortilla z karpiem (nowość),
* Restauracja „Hubertówka”, Zamek Myśliwski w Miliczu - filet z karpia w sosie pomarańczowym z sałatką z buraków z serem kozim,
* Restauracja „W Starym Młynie” z Niesułowic - paluszki rybne w cieście.

    

Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród odbędzie się 19 stycznia br. podczas konferencji podsumowującej „Dni Karpia 2016”. W tym dniu odbędzie się także druga część konkursu, a potrawy oceniać będzie publiczność. Potrawa z karpia, która uzyska największą liczbę głosów publiczności, otrzyma tytuł „Mistrz Karpia - Nagroda Publiczności 2016”.
Jury zna już, oczywiście, wyniki pierwszej części konkursu. Obowiązuje je tajemnica, dlatego nie może podzielić się z tą wiedzą.


Tekst: Barbara Jakimowicz-Klein
potrawyregionalne.pl - Wrocław
Foto: Barbara Jakimowicz-Klein i Radosław Pawełczak
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017