Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

JAK PODEJMOWAĆ GOŚCI...


...aby głodnymi nie byli? To odwieczny problemem pań domu (szczególnie mniej doświadczonych), szykujących się do podjęcia gości. Wszak nie tylko należy przygotować właściwe menu, ale również oszacować ile zasiadający przy stole powinni mieć na talerzach, by wychodząc chwalili nie tylko smaki, ale i akuratność wypełnienia nimi całego... jestestwa.
Jakbyśmy to dzisiaj rzekli „dać plamę” w karnawale - ciężki wstyd!!! Nic więc dziwnego, że w wielu książkach kucharskich, które ukazywały się na przełomie XIX i XX wieku, zagadnieniu ilości potraw poświęcano także należną mu uwagę.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Sięgamy zatem do książki Maryi Gruszeckiej (ur. 1850? - zm.1913?), ówczesnej konkurentki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, zatytułowanej „366 obiadów. Znakomita kuchnia krakowska zawierająca praktycznie wypróbowane przepisy do przyrządzania smacznych i zdrowych potraw, ciast itd. dla oszczędnych gospodarstw ułożona...”.
Pozycja ta doczekała się kilku wydań. Ostatniego - bodaj - w 1930 r.

Przedmiotem naszego zainteresowania (w publikacji, która otworzy się po klikniciu w zdjęcie) jest „Sposób obliczenia potraw stosownie do ilości gości”, co przytaczamy zachowując pisownię i składnię oryginału.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017