Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

TAPETA NA STYCZEŃ 2017.


Wraz z nowym rokiem publikujemy nasze kolejne smaczne tapety firmowe portalu, przeznaczone do instalowania na ekranie monitora. Podobnie, jak w roku ubiegłym, w każdym kolejnym miesiącu będziemy na nich prezentować wybrane produkty z polskich regionów, zarejestrowane na „Liście Produktów Tradycyjnych” prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa. Na styczeń proponujemy daleszycką szynkę z beczki, zarejestrowaną w grudniu minionego roku przez świętokrzyskie, przygotowywaną od ponad pół wieku w oparciu o tradycyjną recepturę. Swój smak zawdzięcza doskonałej jakości mięsu, naturalnym przyprawom stosowanym do peklowania mięsa oraz tradycyjnemu wędzeniu w dymie z drewna drzew liściastych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
To osznurowana szynka wieprzowa, z niewielką ilością tłuszczu - zazwyczaj chuda -  o wadze nie przekraczającej 2 kg, soczysta, lekko wilgotna.
Dawniej sporządzano ją na święta i specjalne okazje. Współcześnie jest bardzo popularna, poszukiwana i chętnie kupowana na co dzień.

Styczniową tapetę można pobrać (oczywiście gratis) po kliknięciu w baner znajdujący się u dołu prawego marginesu strony głównej portalu.


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017