Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PORADNIK BABCI ALINY (377).


Pierwszy, wydany w języku polskim kalendarz ukazał się w 1516 roku. (…) Początkowo kalendarze informowały o datach kościelnych świąt, z biegiem czasu stały się doradcami, jak bańki stawiać i krew puszczać, zdradzały sposób jak wykryć cykorię w kawie mielonej, podawały metody prania bielizny oszczędnego i porządnego - pisze u progu nowego roku Babcia Alina, przypominając, że… pełniły też kalendarze rolę domowych sekretarzy, bo na specjalnie do tego celu przeznaczonych czystych stronach notowano daty wydarzeń ważnych dla domu i gospodarstwa. Z biegiem czasu te księgi domowych mądrości rozszerzały tematykę…

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Najwięcej kalendarzy wydawano w Krakowie, a ich autorzy często, by lekturę uczynić ciekawszą, wzbogacali treść w sposób nie zawsze zgodny z prawdą!!!

O dawnych kalendarzach przeczytają Państwo w „Poradniku Babci Aliny”.


(red)

 

 

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017