Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

MIGDAŁOWY KRÓL.


Wieczór Trzech Króli kończył obchody świąt Bożego Narodzenia, a zarazem tzw. święte wieczory.
Rozpoczynały się zapusty - staropolski karnawał trwający do Wielkiego Postu.
W XVI wieku bardzo popularną zabawą, odbywającą się w dniu Trzech Króli, było wybieranie „migdałowego króla”. Obyczaj ten przywędrował do Polski z Francji i Anglii, stając się w wielu domach ziemiańskich i mieszczańskich wyznacznikiem początku karnawału.
Na zakończenie wystawnej kolacji w tym dniu podawano placek lub tort migdałowy. Wieczorem przy zabawie roznoszono go z kawą, a komu dostał się migdał, ten musiał w zapusty tańcującą zabawę wyprawić.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zebrane osoby częstowano „ciastem rogatym”, czyli rogalami, a w jednym z nich znajdował się migdał. Czasami umieszczano migdal w kilku rogalach i żeby pomóc ślepemu losowi, pani domu zręcz­nie podsuwała odpowiedni wybranej osobie. Ten, kto znalazł w swoim rogalu migdał, zostawał królem migdałowym panującym przez jeden dzień.

W Warszawie nie pieczono rogali tylko migdałowe placki i podawano jedną paterę dla panów, drugą dla pań - na każdej tylko jeden kawałek ciasta ukrywał migdał. Los kojarzył więc parę królewską, która szczęśliwie królowała aż do następnego szczodrego wieczoru.

Dzień sprzyjał też panieńskim wróżbom. Młode dziewczęta, spragnione małżeństwa, nawet migdał w placku wykorzystywały do wróżb, stąd przysłowie: „Która dostała migdała, dostanie i Michała”. Była to więc przepowiednia, ze szybko stanie na ślubnym kobiercu.

Placek na Trzech Króli z migdałem w środku początkowo nazywał się „gorenflot”, a wymyślił go podobno w XVI wieku mnich o tym nazwisku. Gorenfloty wypiekano w ośmiokątnej formie, jeden dla siedmiu gości, ósmą część zostawiano „dla Boga”.



Kto tak pięknie pisał? Oczywiście, śp. Hanna Szymanderska.
Czytajmy i wykorzystajmy Jej przepis na placek trzech króli
(publikacja otworzy sie po kliknięciu w zdjęcie).

 (red)
 
Wróć ...
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017