Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

KRÓLEWSKIE SÓJKI I SZCZODRAKI.


Jeszcze na początku XX wieku obchody Bożego Narodzenia trwały do Trzech Króli, a ostatnim z tzw. świętych wieczorów był „szczodry wieczór” - wigilia Trzech Króli. Szczodry - czyli hojny, nazwany tak na pamiątkę bogactw, które Trzej Mędrcy złożyli w darze. Wszyscy członkowie rodziny zbierali się tego wieczoru przy stole na śpiewanie kolęd. W zależności od regionu zajadano się także gorącymi pierogami z serem, sójkami (na zdjęciu) lub szczodrakami.
Sójki były to pierogi z drożdżowego ciasta (takiego jak na bułki), z nadzieniem z marchwi, kapusty lub buraków - na Mazowszu także z... buraków cukrowych (!!!) i kaszy jaglanej, pieczone w piecu chlebowym.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Szczodraki, niemal w całej Polsce wyglądały podobnie i były ongiś bardzo popularne. To ciasto o wyglądzie rogala (rogalika) pieczono z najlepszej mąki, często nadziewano kapustą, serem lub grzybami, nadzieniem cebulowym, a nawet mięsnym. Niekiedy przybierały kształt podkówek (małych chlebków) zwanych kołaczykami.
Ten wypiek odzwierciedlał również miniony rok, bo gdy ten był biedny to i  szczodraki były malutkie, z mieszanej mąki, z dodatkiem otrąb, a nawet bez nadzienia.
Lecz choćby miniony rok był najgorszy, w przeddzień Trzech Króli szczodraki musiały być upieczone!!!

Z dniem Trzech Króli związanych jest w Polsce wiele obyczajów. O wielu z nich pisała u nas nieoceniona śp. Hania Szymanderska, podając swoje sprawdzone przepisy na: śląskie sójki, szczodraki z grzybami, szczodraki z kapustą oraz szczodraki z mięsem.



Publikacja otworzy się po kliknięcie w zdjęcie szczodraków
wypiekanych do dzisiaj na Kielecczyźnie.

(red)

 
Wróć ...
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017