Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

BYŚKI, NOWE LATKA, FAFERNUCHY.


Z czasem świąt Bożego Narodzenia i dniami po nich następującymi związane było charakterystyczne pieczywo obrzędowe wypiekane z ciasta chlebowego w przededniu Nowego Roku, a także w przededniu Trzech Króli. Z wyrobami tymi spotykamy się do dzisiaj (choć już nie tak powszechnie) na Kurpiach, Podlasiu oraz w części Warmii i Mazur. Powszechnie wierzono, że ich wypiekanie zapewni zdrowie domownikom, pomyślność w gospodarstwie i powodzenie w nowym roku. Współcześnie byśki (zwane też „stworzunkami”) i nowe latka (na zdjęciu) prezentowane są jako regionalne ciekawostki na... wiosennych i letnich kiermaszach oraz podczas imprez regionalnych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Coraz częściej ich domowego wypieku można nauczyć się podczas warsztatów organizowanych przez muzea etnograficzne.


Polecamy tekst o  byśkach, nowych latkach i fafernuchach,
który otworzy się po kliknięciu w zdjęcie byśków.

 

 (red)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017