Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

DZIEŃ BRYNDZOWY.


 Nie wiemy i trudno na pojąć, dlaczego bryndza jest przez wiele osób omijana w sklepach tzw. miękkim łukiem. Zapewniamy, że warto się do niej przekonać. Jest znakomita do kanapek śniadaniowych. Może stanowić bazę do przygotowania past kanapkowych i potraw jarskich. Jeśli nie odpowiada nam bryndza sprzedawana w sklepie, możemy przygotować ją w domu, choćby  sposobem, który podał nam Michał Furman ze „Swystowego Sadu” - gospodarstwa agroturystycznego z Ropek k/Wysowej, położonego w pełnym uroku i nadal mało znanym Beskidzie Niskim.
Przygotowaliśmy dla Państwa kilka przepisów z bryndzą w tytule. Sięgnęliśmy po nie tuż za górki…do braci Słowaków, u których wyrób bryndzy zwany „bryndziarstwem” ma wielowiekową tradycję.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
BRYNDZA ŁEMKOWSKA ZE SWYSTOWEGO SADU”
(od Grażyny i Michała Furmanów).


Wykonanie:
Bundz owczy (może być też krowi lub owczy) zemleć w maszynce, zasolić, starannie wymieszać i rozetrzeć.
Tak uzyskaną bryndzę przełożyć do kamionki, a wierzch zalać roztopionym masłem (naturalny „korek”). Zostawić na kilkanaście dni, aby dojrzała.
Przechowywać w miejscu ciemnym, suchym, chłodnym (piwniczka, spiżarnia, lodówka). Tak sporządzona bryndza znakomicie nadaje się nie tylko do kanapek, lecz także jako baza do przygotowywania innych potraw.

Propozycje na śniadania, podwieczorek lub kolację - prosto, smacznie i niedrogo…

PASTA Z BRYNDZY, Z PAPRYKĄ.

Składniki:
30 dag bryndzy, kefir lub jogurt naturalny, mała cebula, ząbek czosnku, świeża papryka, sól, pieprz, papryka w proszku.

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno pokroić, bryndzę pokruszyć. Dodać kefir lub jogurt, sól, pieprz, paprykę w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Świeżą paprykę pokroić w cienkie paski, dodać do masy serowej, wymieszać. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.


POMIDORY NADZIEWANE BRYNDZĄ.

Składniki:
15 dag bryndzy, 8 pomidorów, 10 dag twarogu, pół świeżego ogórka, rzodkiewki, łyżka słodkiej śmietany, 2-3 ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:
Z pomidorów odciąć górne części, z dolnych wydrążyć miąższ. Ogórek i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Twaróg utrzeć na krem ze śmietaną i z miąższem z pomidorów. Wymieszać z pokrojonymi warzywami, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dodać soli i pieprzu. Napełnić kremem pomidory, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, ułożyć na liściach sałaty.


JAJKA Z BRYNDZĄ.

Składniki:
bryndza, jajka ugotowane na twardo, czarne i zielone oliwki, ogórek, papryka, 1 łyżka zieleniny: rzeżuchy lub szczypiorku, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:
Z jajek wyjąć żółtka. Bryndzę wymieszać z drobno posiekaną zieleniną i żółtkami. Dodać sól i pieprz. Farszem wypełnić białka, przyozdobić oliwkami, ogórkiem i papryką.


BRYNDZA Z ORZECHAMI.


Składniki:
20 dag bryndzy, 4 dag masła, 8 dag twarogu, sól, papryka mielona, 5-10 orzechów włoskich.

Wykonanie:
Bryndzę, masło i twaróg utrzeć na gładką masę, dodać sól i mieloną paprykę. Orzechy drobno pokroić. Połowę orzechów wsypać do utartej masy i mieszając uformować wałek. Posypać pozostałymi orzechami i schłodzić w lodówce.
Po schłodzeniu kroić w cienkie plastry, kłaść na kromki chleba (najlepiej razowego).



Propozycje na obiad lub ciepłą kolację...


ZIEMNIAKI FASZEROWANE BRYNDZĄ.


Składniki:
5 dag bryndzy, 8 ziemniaków średniej wielkości, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie:
Umyte, osuszone ziemniaki upiec w piekarniku. Odkroić 2/3 ziemniaka, z reszty wydrążyć miąższ. Wszystko wymieszać z masłem, śmietaną i bryndzą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić ziemniaki i zapiekać przez 15 min. w gorącym piekarniku.


PLACUSZKI Z BRYNDZĄ (SŁOWACKIE „SERNIKY GÓRALSKIE”).

Składniki:
25 dag bryndzy, 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, 3 jajka, 3/4 szklanki mąki, sól, szczypta startej gałki muszkatołowej lub odrobina tymianku, ok. 10 łyżek oleju do smażenia.

Wykonanie:
Bryndzę i ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać przyprawy i żółtka. Całość utrzeć, a następnie wymieszać z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto powinno być gęste. Uformować wałek, następnie pokroić go na cienkie placki. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Wyśmienicie smakują polane śmietaną i z dodatkiem surówki jako drugie śniadanie.


ORYGINALNE SŁOWACKIE HALUSZKY.

Składniki:
25 dag bryndzy,  pół kg obranych ziemniaków, 30 dag mąki, sól, 1 średnia cebula, 10 dag wędzonej słoniny, szczypiorek, koper.

Wykonanie:
Surowe, oskrobane ziemniaki zetrzeć i wymieszać z mąką i solą. Ciasto przełożyć na deskę i nożem wrzucać do wrzącej wody.
Ugotowane haluszki przemieszać z bryndzą i polać pokrojoną w kostkę podsmażoną słoniną i cebulką.


KNEDLE Z BRYNDZĄ.

Skladniki:
10-15 dag bryndzy, 1 jajko, 20 dag mąki, 30 dag ziemniaków, 10 dag wędzonego boczku lub szynki, kwaśna śmietana, szczypiorek, sól.

Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć, dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek, spłaszczyć go i nożem odkrawać kluski. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odsączyć. Boczek lub szynkę pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki. Bryndzę rozgnieść ze śmietaną. Śmietany dodać tak dużo, aż powstanie gęsty sos.
Knedle polać sosem, posypać skwarkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.


ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I BRYNDZĄ.

Składniki:
6 dag bryndzy, 10 dag ulubionego drobnego makaronu, 1 pomidor, 1 cebula, 12 oliwek bez pestek, 8 jajek 2 łyżki masła, 2 łyżki zielonej posiekanej bazylii, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki suszonej pokruszonej mięty, pieprz, sól.

Wykonanie:
Pomidora obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć nasiona i drobno pokroić. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kawałki pomidora, bazylię i miętę. Wszystko smażyć 2 minuty. Dodać ugotowany makaron i pokrojone oliwki. Wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Jajka wymieszać z solą i pieprzem, dodać masę makaronowo-warzywną i roztopione wcześniej masło. Posypać rozkruszoną bryndzą i smażyć na małym ogniu do zagęstnienia. Podawać podzielone na porcje. Dobrze smakuje z ketchupem.


Opracowanie:
Joanna Piejko-Horwath - potrawyregionalne.pl
Foto: archiwum portalu
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017