Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

BAŁTYCKIE SMAKI.

 
Kochamy polskie morze i jego najprawdziwsze skarby - bałtyckie ryby. Dotychczas przyrządzaliśmy je „po swojemu”, zjadaliśmy wprost z wędzarni lub zajadaliśmy się nimi w nadmorskich smażalniach. Z wrześniowej wyprawy nad Bałtyk, dzięki Beacie Romejko - przesympatycznej mieszkance  Bukowa Morskiego -  wróciliśmy bogatsi nie tylko o nową przyjaźń, ale także o oryginalne przepisy domowej kuchni rybackiej.
Warto wiedzieć, że Bałtyk jest najsłabiej zasolonym morzem świata, dlatego obok ryb morskich poławiane są w nim także ryby słodkowodne (głównie w cieśninach duńskich oraz na Bałtyku zachodnim i południowym), co niekiedy wywołuje spore zdziwienie wypoczywających nad nim wczasowiczów i turystów.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Pośród ryb morskich najbardziej charakterystycznymi dla tego morza są m.in.: śledzie, szproty, dorsze i płastugi  (stornia - flądra oraz skarp - turbot).
Zadomowiły się w nim także ryby pochodzące z Morza Północnego. Pośród nich najbardziej znane to: belona, sardela czy ostrobok.

Prawdziwi wielbiciele ryb wybierają się nad Bałtyk, by posmakować łososi, siei i troci - ryb żyjących w wodach morskich, które na tarło powracają do rzek oraz węgorzy żyjących w wodach słodkich, lecz na tarło udających się  w morze.
Zarówno rybacy jak i zapaleni wędkarze nie pogardzą złapanymi w Bałtyku okoniami, płociami, sandaczami, szczupakami a nawet... karpiami.

                      

Niepowtarzalny smak ryb bałtyckich docenimy najpełniej kupując je wprost z łodzi lub kutra i niemal natychmiast przyrządzając według dowolnego przepisu. Taka świeżutka ryba nie potrzebuje przypraw, bo jest w niej wszystko co najcenniejsze, z niezapomnianym, aromatycznym tchnieniem morskiej głębi na czele.

Gorąco zachęcamy Państwa do wypróbowywania własnych umiejętności kulinarnych podczas pobytów nad Bałtykiem - niezależnie od pory roku.
Warto odwiedzać przystanie rybackie i w nich zaopatrywać się w bałtyckie skarby, przyjrzeć się pracy rybaków - trudnej, żmudnej i niebezpiecznej, bo przecież zależnej od kaprysów jednego z najpotężniejszych żywiołów.

 
                       

Smaki bałtyckich ryb przybliża nam  Beata Romejko (MP 3).

Aby nie musieli Państwo szukać przepisu na niepowtarzalną zupę rybną, o której mówiła Beata, umieszczamy go poniżej.


ZUPA SORII.

Składniki:
Świeży łosoś, 1 cebula, 1kg jabłek, kapusta pekińska, marchew, por, seler, imbir, cynamon, opakowanie rodzynek, pieprz, sól, ziele angielskie, papryka świeża kolorowa, piwo.

Wykonanie:
Łososia oczyścić i pokroić w dzwonka. Jabłka ze skórką pokroić do rondelka i smażyć.
Dodać pokrojoną cebulę i inne warzywa. Podlać odrobiną piwa, dodać rodzynki.
Pod koniec gotowania dołożyć paprykę pokrojoną w  paski, a potem dzwonka łososia i ponownie podlać piwem.

Więcej przepisów na smakołyki z ryb bałtyckich znajdą Państwo otwierając zakładkę „Potrawy z ryb”.


Tekst: Joanna Piejko-Horwath
Foto i nagranie: Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~wiola Opublikowano: 2013-01-06 22:29:29
To prawda, najlepsze są rybki prosto z łodzi. Uwielbiamy latem flądrę z grilla.
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017